Följ Grafikens Hus etablering i Södertälje

 

På den här sidan kommer vi att publicera löpande uppdateringar om Grafikens Hus etablering i Södertälje. För att läsa pressmeddelandet som släpptes med beslutet om flytten 2015, klicka här.


Hösten 2015 togs det glädjande beslutet att Grafikens Hus flyttar sin verksamhet till Södertälje. Grafikens Hus, som 2014 drabbades av en förödande brand, har sedan branden arbetat aktivt med en c/o-verksamhet med utställningar, workshops, Artist-in-Residence-projekt med mera. Från och med årsskiftet 2015-2016 blev Grafikens Hus fasta punkt Södertälje. Här kan du följa Grafikens Hus genom etableringsfasen i Södertälje, och de projekt och samarbeten som vi genomför här, stora som små.

31.5 2017 – Scenografiworkshop i Bitchstudion med scenografen Ebba Forstenberg

Grafikens Hus bjöd in scenografen Ebba Forstenberg till att göra en inspirerande workshop för några tjejer som var intresserade av att göra scenografi med Livet Bitch! och Roxy Farhat.

26.5 2017 – A SPACE FOR ALL WOMEN, NON BINARY AND TRANS PEOPLE!

Draw or Die, ny utställning i Kringlans Konstfönsters vänstra galleri, invigs med en livemålning av konstnären Rudy Loewe. Grafikens Hus bjöd på dryck och snacks till förbipasserande. Läs mer här.

22.5 2017 – Pressrelease för konstprojektet Generation Grafik

Generation Grafik är ett projekt som med stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse utmanar hur vi rör oss inom generationsgränserna, där vi har glädjen att samarbeta med innovativa Kultur 365 i Södertälje samt Grafikskolan i Stockholm. Läs pressreleasen här!

2.5 – 5.5 2017 – Sofie Dederen från Frans Masereel Centrum är på expertbesök i Sverige, inbjuden av Iaspis på initiativ av Grafikens Hus

Den 2 maj välkomnade vi Sofie Dederen, chef för Frans Masereel Centrum, till Sverige. Sofie höll bl.a. föreläsning på Iaspis, besökte Kretsen samt Södertälje Konsthall och avslutade sin visit med att spela in ett podcastavsnitt med oss som släpptes den 18 maj. Lyssna här.

28.4 2017 – Grafikens Hus ställer ut Petra Bauers verk Kvinnor i Kamp i Kringlans Konstfönster

Kringlans Konstfönster är ett nytt långsiktigt samarbete mellan Grafikens Hus och Telge Fastigheter. Petra Bauers verk Kvinnor i Kamp, som tidigare ställts ut bl.a. på Venedigbiennalen, inviger konstfönstret.

9.3 – 11.3 2017 – Mahoyo gör en workshop med Weng Cho Ray

Mahoyo är en kreativ duo som består av Farah Yusuf och MyNa Do, som sedan 2008 har jobbat tillsammans med film, foto, som DJs, stylister samt klubborganisatörer. I mars gjorde de sin första grafikworkshop tillsammans med designern Weng Cho Ray.

Mahoyo gör ett Artist-in-Residence hos Grafikens Hus 2017. Läs mer här.

2017 – Grafikens Hus samarbetar med teaterensemblen Livet Bitch!

Under 2017 inleds ett samarbete mellan Grafikens Hus och teaterensemblen Livet Bitch! i Södertälje. Grafikens Hus kommer att bidra till projektet genom att tillsammans med en grupp unga tjejer skapa projektets scenografi. Läs mer här.

Grafikens Hus samarbete med Livet Bitch! är ett pågående projekt.

1.2 2017 – Grafikens Hus rekryterar curatorn Ulrika Flink

Ulrika Flink, tidigare assisterande curator på Tensta Konsthall, börjar arbeta för Grafikens Hus i Södertälje.

– Med sitt internationella nätverk och samtidigt kunnande kring lokal förankring, kan jag inte tänka mig någon bättre lämpad person. Hon kommer kunna vara med och utveckla Grafikens Hus på ett mycket spännande och relevant sätt, kommenterade Nina Beckmann, chef för Grafikens Hus, i ett pressmeddelande. Läs mer här.

14.10 – 20.12 2016 – Barnens Löpsedlar på Soldalaskolan

Det pedagogiska konstprojektet Barnens Löpsedlar som pågår på Soldalaskolan höstterminen 2016 handlar om att ge eleverna i årskurs 6 ett kreativt verktyg för att göra sina röster och åsikter hörda. Eleverna har fått skriva korta berättelser om sin stad, Södertälje, för att sedan bearbeta texten till kortare meningar som i sin tur används i rubriker till egentryckta löpsedlar. Grafikens Hus bildpedagog Johanna Norrbin är på plats och lär ut screentryck med assistans från konstnären och tryckaren Cecilia Enberg och Soldalaskolans bildlärare Monika Kiviniemli och Vartanoush Sarkis. Läs mer här.

Barnens Löpsedlar är ett pågående projekt som kommer att genomföras även 2017.

02.12 2016 – Den grafiska formgivargruppen MMS besöker Södertälje för att arbeta med boktryck tillsammans med Olof Sandahl

Den grafiska formgivargruppen MMS (Maryam Fanni, Matilda Flodmark och Sara Kaaman) arbetar med boktryck i Södertälje Konstnärskrets grafikverkstad tillsammans med Olof Sandahl. MMS jobbar med ett projekt där de för en dialog med boken Bookmaking on the Distaff Side (översätts ungefär till ”Bokhantverk från kvinnosfären”) som publicerades 1937, ett unikt samlingsverk där olika kvinnor från tryckbranschen med hjälp av olika tryckmedier uppmärksammar branschens ojämlikheter. MMS för en dialog med boken genom att arbeta i olika episoder, varav en episod förde dem till Grafikens Hus och Södertälje. MMS kommer att under 2017 fortsätta arbeta i Kretsens verkstad tillsammans med Grafikens Hus.

Grafikens Hus samarbete med MMS är ett pågående projekt.

19.11 2016 – Lansering av publikationen Test Pressings

Test Pressings är en publikation som visar tekniker och verk producerat Anton Alvarez, Aron Kullander-Östling och Stina Löfgren på uppdrag av Grafikens Hus. Våren 2015 gjorde de ett Artist-in-Residence hos Grafikens Hus, där de under en månad utforskade grafikens gränser med strävan efter att skapa nya tekniker för grafiskt uttryck. Publikationen lanserades med en utställning arrangerad av konstnärerna i Stockholm. Läs mer här.

08.11 2016 – The Power of Making, en inspirationsdag för Södertäljes bildpedagoger arrangerad av Grafikens Hus på Tom Tits

Den 8 november bjöd vi in Södertäljes bildpedagoger till Tom Tits Experiment för att presentera vår verksamhet samt diskutera kreativa lärandeprocesser. Under diskussionerna lät vi ett papper gå runt för alla i gruppen att teckna på, och det slutgiltiga resultatet screentryckte vi sedan tillsammans på tygpåsar. Inspirationsdagen leddes av Grafikens Hus bildpedagog Johanna Norrbin.

14.10 2016 – Lansering av publikation om Ng’endo Mukii

2015 curerade Hanne Lindberg och Parasto Backman ett Artist-in-residence med Ng’endo Mukii på uppdrag av Grafikens Hus. I oktober 2016 släpptes en publikation som kartlägger residenset. Läs mer här.

13.10 – 16.10 2016 – Grafikens Hus ställer ut på Affordable Art Fair i Stockholm

Under Affordable Art Fair ställde Grafikens Hus ut Santiago Mostyn, Weng Cho Ray, Ellen Cronholm och Annu Vertanen. Vi arrangerade konstnärssamtalet Den demokratiska konstformen med Saadia Hussain och Tindra Thor. Att möta och föra en dialog med vår nationella publik är viktigt för Grafikens Hus – och under mässan förde vi många diskussioner om etableringen i vår nya hemstad Södertälje. Läs mer här.

27.08 2016 – Öppen grafikworkshop under Kringelfestivalen

I samband med att konstnärerna som tilldelats Ann-Margret Lindells Verkstadsstipendium arbetade i Kretsens grafikverkstad bjöd Grafikens Hus även in allmänheten till en öppen grafikworkshop under Kringelfestivalen, i ledning av Nina Kerola, Cecilia Enberg och Olof Sandahl. Workshopen var gratis och inga förkunskaper krävdes. Läs mer här.

15.08 – 26.08 2016 – Grafikens Hus välkomnar årets Ann-Margret Lindell-stipendiater till Kretsens grafikverkstad i Södertälje

Under två veckor i augusti bjöd Grafikens Hus in 6 studenter från Sveriges konsthögskolor till Kretsens grafikverkstad för att genomföra årets 2 veckor långa verkstadsstipendievistelse tillsammans med konstnärerna Nina Kerola, Cecilia Enberg och Olof Sandahl. Under stipendievistelsen bjöd vi även in några lokala konstnärer som vi träffat i Södertälje att arbeta tillsammans med konstnärerna under en endags-workshop. Läs mer här.

13.06 –23.06 2016 – Sommarkollot Makersommar

Under sommaren 2016 var Grafikens Hus med och genomförde ett unikt sommarkollo för barn mellan 9-15 år i Södertälje, tillsammans med Tom Tits Experiment och Ung Fritid i Södertälje. Grafikens Hus bjöd in konstnärsduon Lundahl & Seitl att vara med och utforma innehållet. Läs mer här.

I samband med kollot bjöd vi även in Lundahl & Seitl att producera ett grafiskt verk, som sedan ställdes ut på Pompidou-Metz i Frankrike. Läs mer här.

01.04 – 23.06 2016 – Projektet Ut-tryck!

Projektet Ut-Tryck! drevs av Grafikens Hus Artist-in-Residence Saadia Hussain. Syftet med projektet var att ge unga tjejer från Södertälje plats i ett offentligt rum och miljö. I projektet jobbade vi även med Ung Fritid i Södertälje, Tjejhuset och Södertälje Konsthall. Läs mer här.


Grafikens Hus är ett museum och mötesplats för samtida grafisk konst. Utöver lokala projekt arbetar Grafikens Hus med större konstprojekt och uppdrag med nationella och internationella målgrupper. Klicka här för att läsa mer om vår verksamhet.

SparaSparaSparaSpara