Ett projekt av Grafikens Hus

För lärare

Här har vi samlat lite tips och övningar du som lärare kan använda när du arbetar tillsammans med dina elever. Kort fakta om de olika seriekonstnärerna finns under varje konstnärs namn, på webbsidans förstasida.

Det grymma med serier – det finns inga regler

När man pratar om serier menar man oftast en sekventiell bildberättelse, det vill säga ett skeende berättat i flera bilder, ofta med en ram runt varje bild så att det blir serierutor. Men så måste det inte vara. En serieroman kan också vara en bok med en bild på varje sida, som i Joanna Rubin Drangers böcker om ”Fröken Märkvärdig”.

Ibland är det inte så mycket bild i serien över huvud taget. I Liv Strömquists serier kan ibland en hel sida bestå av bara text.

Poängen är att man gör som man vill. Du kan välja det uttryckssätt som passar bäst för det som just du vill uttrycka. Bild, text eller både och. Inte ens rutor är ett måste. Inte ens flera bilder på rad. Det som förr ofta benämndes som skämtteckningar kallas idag ofta för ”enrutingar” på grund av sitt släktskap med serien. I den genren finner vi till exempel Nina Hemmingsson och Jan Stenmark.

Jan Stenmark förresten, han ritar och skriver på bilder som han har hittat i gamla tidningar. Man behöver alltså inte vara duktig på att rita för att göra serier. Man kan ta vilka bilder som helst och rita på och sätta dit pratbubblor eller text. Man behöver  inte vara duktig på att skriva heller. Det räcker med att veta hur folk pratar. Väldigt många serietecknare gör serier som handlar om vad som händer i deras liv. De skriver ner vad de och deras kompisar pratar om och gör serier av det. Så gör till exempel Martin Kellerman, som tecknar serien Rocky. Humorserien Rocky är tecknad så att de flesta historierna bara är en rad långa. Det kallas för ”seriestrippar”. Men han gör även skämtteckningar, enrutingar och ibland intervjuer i serieform.

En del gör serier om sådant de tycker är viktigt. Liv Strömquist läser massor av böcker och berättar sedan om det hon lärt sig och hur hon tänker kring det i sina serier. Mats Jonsson ritar serier om sig själv och sin familj och berättar samtidigt om hur han ser på samhället. Hanna Gustavssons serieroman Nattbarn är en lång berättelse som kom till för att hon saknade historier om tonårstjejer och deras sexualitet.

Att fundera på och diskutera med varandra

  • Vad är en serie?
  • Vilken typ av serie tycker du om?
  • Vad skulle du vilja läsa om i en serie?
  • Vill du rita en serie?
  • Om vad?

Vad kan en serie handla om?

  • Politik
  • Ens eget liv, en minut av det, en timme, en dag eller hur lång tidsperiod som helst
  • Framtiden
  • Historier ur det verkliga livet
  • Spökhistorier
  • Roliga historier
  • Ett samtal man haft
  • Något man sett och inte kan beskriva i ord
  • Historia
  • Fantasy
  • En idol
  • Något man gillar t ex mat, hår eller djur
  • Vad som helst egentligen

Tidningar att läsa

Bild & bubbla, Seriefrämjandets tidning om serier. Mest för lärare men också för högstadiet. Bild & Bubbla ofta temanummer och kan vara bra att kolla upp om ni ska göra någon skrivuppgift om serier.

Serietidningen Galago. Obs! Inte för små barn. Galago är en uttalat vänsterorienterad serietidning. Högstadiet och uppåt och alltid åtföljt av en diskussion, tycker vi.

Utopi magasin är en äventyrstidning som går att läsa från mellanstadiet och uppåt. Du som lärare bör läsa tidningen själv först och bedöma om den fungerar för just din klass.

Poddar att lyssna på

Seriekonstnärerna i utställningen har alla bidragit till olika podcasts, ”poddar”. Ibland har de intervjuats av någon, och ibland har de egna regelbundna sändningar. Till exempel har Liv Strömquist en podd tillsammans med sin nära vän Caroline Ringskog Ferrada Noli, En varg söker sin podd. Vi har lagt in länkar till de olika poddarna i seriekonstnärernas biografier.

 

Böcker att läsa om serier och fansin

På engelska:

  • 99 ways to tell a story av Matt Madden, (Jonathan Cape, 2005) Finns delvis på nätet: http://www.exercisesinstyle.com/
  • Drawing Words & Writing pictures och Mastering comics av Matt Madden och Jessica Abel (First Second, 2008, 2012)
  • Cartooning, Philosophy and practice, Ivan Brunetti (Buenaventura Press, 2007)
  • Whatcha mean, what’s a zine? Esther Pearl Watson och Mark Todd (Graphia, 2006)
  • How to make books, Esther K Smith (Potter Craft, 2007)
  • Picture this, Lynda Barry (Drawn & Quarterly, 2010)

 

På svenska:

  • Största möjliga allvar av Gunnar Krantz (Optimal press, 2011) om vuxenseriens intåg i Sverige, berättat inifrån.
  • Seriemagi av Gunnar Krantz (Optimal Press, 2005) Ska vara bra men är svår att få tag på.
  • Svensk illustration – en visuell historia 1900-2000, red. Sara Teleman och Andreas Berg. Kapitlet ”Med kokkaffe i pennan” av Monica Hellström (Arena, 2013)
  • Serier: den osynliga konsten av Scott McCloud (Epix, 1995)
  • Vad är tecknade serier? av Fredrik Strömberg (Seriefrämjandet, 2003)
  • Teckna och berätta av Peter Medsen och Thierry Capezzone (Ekholm Tegebjer, 2013)

 

Att göra själv

LÅGSTADIET

Seriegeneratorn:

Här på www.enviktiggrej.se kan du göra din egen serie i Seriegeneratorn med hjälp av figurer av Carl Johanson.

Ladda upp dina serier på hemsidan:

Om du vill dela med dig av dina serier så får du jättegärna skicka dem till oss så lägger vi upp dem på utställningens hemsida! Skicka serierna inscannade till: info@grafikenshus.se eller på papper till Grafikens Hus, Box 30, 64721 Mariefred. Så scannar vi in den och lägger ut åt dig. Obs! Vi kommer tyvärr inte ha någon möjlighet att skicka tillbaka din serie, så du får tänka att det blir som en gåva till oss. Och snälla! Glöm inte att skriva ditt namn och telefonnummer.

Teckna på samma teckning:

Det här är en bra övning för att komma igång att rita. Alla som ska vara med sitter runt ett bord och har penna och papper framför sig. Kom överens om ett tema, till exempel ”spöke”. När läraren säger till börjar alla teckna. Efter 30 sekunder flyttar man alla papper ett steg till vänster och när läraren säger till fortsätter att rita på den teckning man då har framför sig. Fortsätt tills alla runt bordet har fått tillbaka den teckning de började på.

Collageteknik

Om man inte vill rita själv kan man klippa ut bilder ut tidningar och gamla böcker, eller skriva ut olika saker från nätet och klippa ut. Man kan ta ett huvud från en tidning och kroppen någon annanstans ifrån. Sedan gör man pratbubblor eller skriver den text man vill vid bilden eller bilderna.

Befintliga bilder eller serier

Istället för att klippa ut bilder kan man rita på dem. Man kan rita stora ögon på personerna i ett modereportage eller i reklambilder och hitta på vad de ska säga. Man kan också ta en gammal serietidning, måla över det som står i rutorna och skriva dit något helt nytt. En rolig serie om Knasen och Schassen kan istället bli ett jätteallvarligt samtal som du hade med din pappa förra helgen.

Rita fortsättningen!

Här kan din lärare eller ni själva leta upp dramatiska bilder ur tidningar eller på internet. Alla i klassen eller varje grupp får titta på samma bild och fundera över ”vad hände sedan” och rita det på ett eget papper. Det här kan man göra två och två eller i grupp.

Seriebokcirkel

Läs samma seriebok eller serietidning hela klassen och diskutera innehållet.

Serietipset

Läs varsin bok/tidning och presentera för de andra i klassen.

 

MELLANSTADIET

Seriegeneratorn:

Här på www.enviktiggrej.se kan du göra din egen serie i Seriegeneratorn med hjälp av figurer av Carl Johanson.

Ladda upp dina serier på hemsidan:

Om du vill dela med dig av dina serier så kan du också jättegärna skicka dem till oss så lägger vi upp dem på utställningens hemsida! Skicka serierna inscannade till: info@grafikenshus.se eller på papper till Grafikens Hus, Box 30, 64721 Mariefred, så scannar vi in den och lägger ut åt dig. Obs! Vi kommer tyvärr inte kunna skicka tillbaka en serie som du har postat till oss. Och snälla! Glöm inte att skriva ditt namn och telefonnummer.

Gör ett fansin:

Det finns tusen länkar på Youtube till detta. Här är två bra:

https://www.youtube.com/watch?v=2ujoDMiBpgI (på engelska, men tydlig)

https://www.youtube.com/watch?v=IE–tuKlFqE (inte så fint filmad, men på svenska)

Rita fortsättningen!

Här kan din lärare eller ni själva leta upp dramatiska bilder ur tidningar eller på internet. Alla i klassen eller varje grupp får titta på samma bild och fundera över ”vad hände sedan” och rita det. Det här kan man göra två och två eller i grupp. På stoooora papper.

Teckna på samma serie:

Varje elev får ett A4 och på varje A4 ritar man en fortsättning på A-fyran före (den absolut första rutan kan vara ur en tidning, som i ”Rita fortsättningen”) och så får serien växa fram på väggen i klassrummet, en bild i taget. Lite som en sådan där saga där man turas om att berätta fem ord i taget. Ni kan ha flera historier på gång samtidigt eller dela upp klassen i mindre grupper så att man inte behöver vänta så länge på sin tur.

Collageteknik

För att slippa rita själv kan man klippa ut bilder ut tidningar och gamla böcker, eller skriva ut olika saker från nätet och klippa ut. Man kan ta ett huvud från en tidning och kroppen någon annanstans ifrån. Sedan gör man pratbubblor eller skriver den text man vill vid bilden eller bilderna.

Befintliga bilder eller serier

Istället för att klippa ut bilder kan man rita på dem. Man kan rita stora ögon på modereportage eller på reklambilder och sedan hitta på vad de ska säga. Man kan också ta en gammal serietidning och måla över det som står i rutorna och skriva dit något helt nytt. En rolig serie om Knasen och Schassen kan istället bli ett jätteallvarligt samtal som du hade med din pappa förra helgen.

Fotoserier

Ta egna fotografier och gör en serie av dem!

Exempel:

http://mediamacaroni.com/wp-content/uploads/2010/12/Olivecomic.jpg

http://www.arborvitae.eu/en/books/book-detail/item/title/cecils-quest-anglicka-verze-1/

http://daytonward.files.wordpress.com/2013/07/john-byrne-photo-comic-strange-new-worlds-1.jpg

Seriebokcirkel

Läs samma seriebok eller serietidning hela klassen och diskutera innehållet.

Serietipset

Läs varsin bok/tidning och presentera för de andra i klassen.

 

HÖGSTADIET+

Seriegeneratorn:

Här på www.enviktiggrej.se kan du göra din egen serie i Seriegeneratorn med hjälp av figurer av Carl Johanson.

Ladda upp dina serier på hemsidan:

Om du vill dela med dig av dina serier så kan du också jättegärna skicka dem till oss så lägger vi upp dem på utställningens hemsida! Skicka serierna inscannade till: info@grafikenshus.se eller på papper till Grafikens Hus, Box 30, 64721 Mariefred, så scannar vi in den och lägger ut åt dig. Obs! Vi kommer tyvärr inte kunna skicka tillbaka en serie som du har postat till oss. Och snälla! Glöm inte att skriva ditt namn och telefonnummer.

Gör ett fansin

Det finns tusen länkar på Youtube till detta. Här är två bra:

https://www.youtube.com/watch?v=2ujoDMiBpgI (på engelska, men tydlig)

https://www.youtube.com/watch?v=IE–tuKlFqE (inte så fint filmad, men på svenska)

Titta också på den här fina manualen på Rookiemag:

http://www.rookiemag.com/2012/05/how-to-make-a-zine/

Collageteknik

För att slippa rita själv kan man klippa ut bilder ut tidningar och gamla böcker, eller skriva ut olika saker från nätet och klippa ut. Man kan ta ett huvud från en tidning och kroppen någon annanstans ifrån. Sedan gör man pratbubblor eller skriver den text man vill vid bilden eller bilderna.

Befintliga bilder

Istället för att klippa ut bilder kan man rita på dem. Man kan rita stora ögon på personerna i ett modereportage eller i reklambilder och hitta på vad de ska säga. Man kan också ta en gammal serietidning och tippexa bort det som står i rutorna och skriva dit något helt nytt. En rolig serie om Knasen och Schassen kan istället bli ett jätteallvarligt samtal som du hade med din pappa förra helgen.

Fotoserier

Ta dina egna fotografier och gör en serie av dem!

Exempel:

http://mediamacaroni.com/wp-content/uploads/2010/12/Olivecomic.jpg

http://www.arborvitae.eu/en/books/book-detail/item/title/cecils-quest-anglicka-verze-1/

http://daytonward.files.wordpress.com/2013/07/john-byrne-photo-comic-strange-new-worlds-1.jpg

Obs! Det här är en ganska våldsam zombieserie: http://www.nightzero.com/comics.html

Seriebokcirkel

Läs samma seriebok eller serietidning hela klassen och diskutera innehållet.

Serietipset

Läs varsin bok/tidning och presentera för de andra i klassen.