Ett projekt av Grafikens Hus

Om projektet

Vintern 2013/2014 visades utställningen Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild på Grafikens Hus i Mariefred. Sju av Sveriges främsta serietecknare bjöds in att testa övergången från serieruta till grafiskt blad. Utställningen presenterade två huvudspår inom den svenska seriekonsten: de politiska serierna och utvecklingsromanen. Medverkande konstnärer: Joanna Hellgren, Sara Granér, Liv Strömquist, Mats Jonsson, Joanna Rubin Dranger, Hanna Gustavsson och Julia Thorell.

Under hela 2015 turnerade Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild runt i Sverige för att locka fram fler serieskapare och fler berättelser. I turnéversionen av utställningen spelade workshops och föreläsningar en viktig roll. Vilka serietecknare som höll i workshops och vilka de olika föredragshållarna var skilde sig mellan de olika orterna. Under rubriken workshops och föreläsningar har vi samlat information om det som genomförts på de olika orterna.

Turnén invigdes på Eskilstuna konstmuseum och därefter besökte vi Södertälje, Örebro, Kiruna, Norrköping, Falun och Malmö.

De som varit med och arbetat med projektet är:
Nina Beckmann – curator för utställningen
Sara Teleman – curator för utställningen samt projektledare för turnén
Weng Cho Jui – grafisk formgivare för all utställningsproduktion samt för den här hemsidan
Cecilia Enberg – grafisk tryckare
Eva Stenstam – projektledare
Carl Johanson – illustratör som skapat alla figurer i Seriegeneratorn

Utställningsturnén och alla kompletterade workshops och föreläsningar blev av tack vare stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse. Tack också till Kungliga konsthögskolan, Konstfack, Antalis, Rammakarna och Aare för viktigt samarbete i projektet.