Ett projekt av Grafikens Hus

Workshops

Kopplat till utställningsturnén Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild arrangeras det workshops på varje ort. Ibland är de öppna för vem som helst och ibland är de för speciellt inbjudna; skolor, ålderdomshem, förskolor, föreningar och klubbar. De leds av olika seriekonstnärer och har olika inriktningar. Den konsthall som visar utställningen bestämmer själv hur programmet ska se ut.

Malmö Konstmuseum 24 okt 2015 – 10 jan 2016

24 oktober Vernissage kl 13 med Sara Teleman och Nina Beckmann. Grafisk workshop med Joanna Hellgren

28 oktober Workshop med Karolina Bång (Dotterbolaget), kl 10.30–13. Drop-in. Alla åldrar välkomna!

28 oktober Workshop med Karolina Bång (Dotterbolaget), kl 14–16.30. Drop-in. Alla åldrar välkomna!

7 november Workshop med Tusen Serier, kl 13–15.30. Passar från 10 år och uppåt.

8 november Workshop med Tusen Serier, kl 13–15.30. Passar från 10 år och uppåt.

12 december Manga-workshop med Natalia Batista kl 12–14.30. Anmäl er gärna, först till kvarn, 25 platser. Passar från 9 år och uppåt.

OBS: Nyinsatt: 9 januari kl 13 sker ett konstnärssamtal med konstnärerna Liv Strömquist och Sara Granér.

10 januari Finissage med Josefin Svenske, serietecknare och kulturproducent (Kolik förlag)

 

Arbetets museum, Norrköping 12 sep – 8 nov 2015

I Norrköping så sker alla workshops i samarbete med ABF. Det betyder att alla tillfällen är med redan bokades grupper som får möjlighet att jobba flera arbetspass. Alla de bilder som kommer skapas under perioden kommer visas i ytterligare en utställning på museet.

 

Dalarnas museum, Falun 5 sep – 15 okt 2015

5 september Vernissage kl 14 med konstnärssamtal och uppläsning av Hanna Gustavsson. Liveteckning med Emelie Östergren till livemusik av Isabell Gustafsson-Ny.

6 september  Workshop i Gagnef på Ottilia Adelborgsmuseet Kl 12–15 Serietecknare Lisa Medin instruerar och berättar om att teckna manga. Info/anmälan: www.ottiliaadelborgmuseet.se

15, 22, och 29 september samt 6 och 13 oktober Skolvisning och workshop på Dalarnas museum Kl 10 & 13 för högstadiet/gymnasiet, med museipedagogen. Info/anmälan: annacari.jadling@dalarnasmuseum.se

22 september Workshop på Avesta Art/Verket Kl 17–20 Serietecknare Lisa Medin instruerar och berättar om att teckna manga.info/anmälan: www.verket.se

22 september Workshop på Orsa Grafik Kl 18–21 Konstnären och serieskaparen Anneli Furmark om serieberättande. info/anmälan: kristina.klockar@orsa.se

11 oktober Workshop MEKEN i Smedjebacken Kl 12–15 Seriejunta med Åsa Grennvall som arbetar med tecknade serier och textil. Info/anmälan: www.mekensmedjebacken.se

Konstnär Hanna Gustavsson samtalar med Camilla Nyman

Konstnär Hanna Gustavsson samtalar med Camilla Nyman

 

Kiruna konsthall 27 jun – 28 aug 2015

Utställningen invigs den 27 juni på Kiruna stadshus under själva Kirunafestivalen. Under festivalen genomför PEOW öppna workshops där besökarna kan göra sina egna klistermärken.

24-28 augusti Pennan på pappret – En vecka med workshops och föreläsningar om att förändra med bild:

24 augusti Föreläsning och Worksop med Hanna Gustavsson. Om att arbeta med sina egna erfarenheter från tonåren och hur man förhåller sig till schabloner och stereotyper i ungdomsskildringar (bokad skolklass).

24 augusti Grafisk workshop med Joanna Hellgren (bokad skolklass).

25 augusti Serieworkshop med Eva-Johanna Isestig (bokad skolklass).

25 augusti Grafisk workshop med Joanna Hellgren (bokad skolklass).

25 augusti Seriesyjunta med Lotta Sjöberg (bokad skolklass).

25 augusti kl 18-21 Öppen Seriesyjunta med Lotta Sjöberg. Öppet för allmänheten, 14 år och äldre på Garnängeln.

26 augusti Serieworkshop med Ola Skogäng om att teckna känslor (bokad skolklass).

27 augusti Serieworkshop med Eva-Johanna Isetig (bokad skolklass)

27 augusti Serieworkshop x 2 med Josefin Svenske (bokad skolklass)

 

Södertälje konsthall 14 feb – 11 april 2015

Södertälje konsthall har tre workshops inplanerade som alla är för bokade skolklasser, men under sportlovet arrangeras en öppen workshop med Elin Fahlstedt. Och på själva vernissagen, den 14 februari, är det liveteckning med Emelie Östergren. Södertälje har även ett gäng föreläsningar i programmet som du kan läsa mer om här.

25 februari kl. 13.00 – 15.00  Workshop med Elin Fahlstedt

2 mars Workshop med Carolina Ståhlberg (bokad skolklass)

16 mars Workshop med Julia Thorell som även är en av utställningens medverkande konstnärer (bokad skolklass)

19 mars Workshop med Karin Ahlin (bokad skolklass)

Workshop på Södertälje konsthall

Workshop på Södertälje konsthall

 

Örebro konsthall 17 jan – 22 feb 2015

Örebro konsthall har många workshops inplanerade, flera under sportlovet. De har även ett gäng föreläsningar i programmet som du kan läsa mer om här.

18 jan kl. 13.00: Workshop med Julia Thorell, serietecknare.

7 feb kl. 13.00: Workshop med Joanna Hellgren, serietecknare.

Sportlovsprogram: Teckna med TUSEN SERIER! På ett enkelt sätt gör vi färdiga serier tillsammans där vad som helst kan hända! Tusen Serier är ett projekt som vill öppna upp den svenska seriekulturen för serieskapare med annan bakgrund än den etniskt svenska och för berättelser med nya perspektiv. Projektet har drivits av Seriefrämjandet men är på väg att bli en egen förening.

17 februari kl. 09.00-11.00 Serieverkstad i collageteknik med konstpedagog.

17 februari kl. 13.00-15.00 Sugen på att prata om feministiska serier?
Kom på ett öppet boksamtal med bibliotekarien Antonia Simonovic.

18 februari 09.00-11.00 Serieverkstad i collageteknik med konstpedagog

18 februari 13.00–15:.0 Teckna med Tusen Serier!

19 februari 09.00-11.00 Teckna med Tusen Serier!

19 februari 13.00–15.30 Serieverkstad i collageteknik

Konstnär Julia Thorell håller workshop på Örebro konsthall

Konstnär Julia Thorell håller workshop på Örebro konsthall

 

Eskilstuna konstmuseum 15 nov 2014 – 11 jan 2015

Först ut på denna turné var Eskilstuna konstmuseum. Flera workshops med olika serietecknare genomfördes på museet och några i Fröslunda. Kontakta Eskilstuna konstmuseums pedagog Yvonne Grip (yvonne.grip@eskilstuna.se) för mer information.

 

Finissage med Josefin Svenske

På utställningens sista dag, den 11 januari, kom Josefin Svenske till Eskilstuna konstmuseum för att hålla i en workshop. Josefin är född 1984 i Visby. Hon är kulturproducent inom bildberättande och arbetar som serietecknare, förläggare på Kolik förlag och Rabén och Sjögren samt lärare på Serieskolan i Malmö. Josefin intresserar sig för bildberättande som kommunikationsmedel, dokumentation och tidsdokument, samt kraften i att som människa kunna utrycka sig själv. Detta genom feministiska serieböcker, utställningar, projekt och kurser för de som vill berätta genom serier m m.​

Mangaworkshop

Den 16 december hölls en öppen workshop med Mangatecknaren Lisa Medin. Lisa är serieskapare och illustratör, uppväxt i Östersund och bosatt i Huddinge utanför Stockholm. Utbildad på Serie- och Bildberättarprogrammet vid Högskolan i Gävle, Serieskolan i Malmö och vid HDK i Göteborg. Publicerad i bl.a. Utopi Magasin (Kolik), antologier som Ordningen upprätthålls alltid (Apart), Kvinnor tecknar bara serier om mens (Kartago), Serienördens Kokbok (Natt). Har även ett flerårigt samarbete med Science Fiction-bokhandeln.
Utkom 2013 med serieboken Medley (Kolik, även Egmonts Seriecentralen) som nominerades till Urhunden för bästa originalsvenska seriealbum.

Lisa driver även podcast-programmet Mangapatriarkatet med kollegan Stef Gaines, är involverad i Stockholms internationella Seriefestival, håller workshops och vikarierar för närvarande som projektledare på serieförlaget Egmont

Efter workshop med Lisa kommer det vara en workshop med Karin Ahlin i samarbete med en skola i Eskilstuna, och sist men inte minst en öppen workshop den 11 januari med serietecknaren och förläggaren Josefin Svenske. Josefin kommer alltså till konstmuseet på utställningens sista dag!

.Mangaworkshop med Lisa Medin

 

Serieteckning med en hel klass

Den 12 december bjöds en skolklass in till Eskilstuna konstmuseum för att ha en workshop med Karin Ahlin. Karin är bilderboksskapare, föreläsare, lärare, illustratör och filmmakare med berättandet som genomgående röd tråd. Hon undervisar i bland annat narration och animation på Konstfack och håller föreläsningar åt Svensk Form för att locka fler att söka konst- och designutbildningar. Inom ramen för hennes eget företag Studio Ahlin inspirerar hon andra att berätta sina historier inom olika tekniker. Hon har en kandidat från Textil och en master i Storytelling – båda från Konstfack.

 

Tusen Serier

Den 1 december höll Amanda Casanellas från Tusen Serier en lyckad workshop i Eskilstuna. Det var en tjejgrupp från bostadsområdet Fröslunda som tillsammans med Amanda jobbade med hur man genom serier kan säga något och berätta en historia. Tusen Serier jobbar för att öppna upp den svenska seriekulturen. De visar att det finns tusen sätt att berätta en historia och tusen håll att komma ifrån. Vi hoppas verkligen att det kommer bli fler workshops med Tusen Serier under denna utställningsturné.

workshop_tusenserier12