Vilken roll har grafiken spelat för kvinnor genom historien? Vad händer när ett museum brinner ner och förlorar både sin byggnad och samling? Följ med på en digital arkivvisning av Grafikens Hus och lär dig mer om grafikens betydelse och historia utifrån ett kvinnohistoriskt perspektiv.

En av Samlande tankar/Collecting Thoughs’ samarbetspart, Stockholms Kvinnohistoriska, genomförde en digital kvinnohistorisk visning av Grafikens Hus – i konstnären och tryckaren Jenny Olssons ateljé Tellus grafik som ligger i Hägersten, Stockholm.

I visningen hör vi Nina Beckmann, museichef på Grafikens Hus berätta om åren efter branden, kvinnors roll inom den grafiska konstformen och arbetet bakom en ny samling. Vi får också lära oss mer om olika trycktekniker och hur grafik använts för att påverka samhället, när Jenny Olsson visar oss runt i ateljén.

Visningen är ett samarbete mellan Stockholms Kvinnohistoriska och Grafikens Hus inom ramen för projektet Samlande tankar/Collecting Thoughts. Sidekick under visningen är Macarena Dusant, curator och processledare för Samlande tankar/Collecting Thoughts.

⚠️ Notering: Ett namn är felstavat i visningen, tid 09.45. Det ska vara Lina Nordenström.

Filmning och klippning: Palmer Lydebrant.

OM KVINNOHISTORISK VISNING AV: I “Kvinnohistorisk visning av” besöker Stockholms Kvinnohistoriska museer och mytomspunna institutioner och platser på jakt efter dolda historier om kvinnor. Tillsammans med publiken ställer vi frågor om kvinnors liv, möjligheter och förutsättningar till historiker, guider och experter.