Ett projekt av Grafikens Hus

Joanna Rubin Dranger

joanna_r_d_b

Joanna Rubin Dranger
Född 1970, i Stockholm
Bor i Stockholm

Joanna Rubin Dranger gör serier, tecknade romaner och noveller, barnböcker och film. Hon har bland annat skapat de kritikerrosade serieromanerna Fröken Livrädd & Kärleken, Fröken Märkvärdig & Karriären och Alltid Redo att Dö för Mitt Barn. Hennes böcker har översatts till en rad språk, däribland japanska och engelska. Den animerade filmen fröken Märkvärdig & Karriären vann en rad priser och utmärkelser då den kom 2010. Hennes bildberättelser är ofta politiska och hon kallar vissa av berättelserna ”självmytologiska”. Bildvärlden utgörs av expressiva, naivistiska teckningar i vilka ett subjektivt värdeperspektiv spelar en avgörande roll.

Joanna Rubin Dranger är sedan 2007 professor i illustration på Konstfack i Stockholm. I utställningen ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” visar Joanna Rubin Dranger bland annat en poster (med grafisk form av Brita Lindvall) från sitt projekt “Bildskolan”. Bildskolan folkbildar om stereotypa bilder av minoriteter genom visuell kommunikation.

Varifrån kom du när du började teckna serier? Berätta kort om din bakgrund?

En av mina första viktiga verk var den illustrerade berättelsen “Bibeln” som jag gjorde när jag var 7 år.

Vilken ingång hade du till serietecknandet? Varför serier?

Jag hade en historia att berätta och försökte skriva en roman. Men det var för svårt att hålla reda på så många ord och visade sig vara betydligt mer effektivt att berätta i bild och ord i kombination. Extremt effektivt faktiskt.

Vad driver dig? Motiverar dig? Varför?

Allt jag förstår och allt jag inte förstår. Allt jag vill säga och allt jag vill veta mer om. Humanistiska värderingar och alla människors lika värde.

Vad tänker du på när du hör uttrycket ”politisk bild”? Varför?

Allt är politik. Inget i en kultur är mer politiskt än något annat. De animerade filmer mina barn ser efter middagen, mina val av kläder till dem och till mig själv, vilka åsikter mina bilder kommunicerar och vilket politiskt parti jag röstar på. Och allra särskilt allt man inte ifrågasätter eller formulerar som politik när man upplever sig vara opolitisk. Vem som berättar vilka historier om vem, för vem, i vilka media. Allt är politik.

Vilken är din favoritutvecklingsroman (eller film, även i serieform etc)? Varför?

Maus – en överlevandes berättelse. Maus berättar i ultimat kombination av ord och bild om den djupaste essensen av att vara människa, bortom alla stereotyper. Maus är djupt berörande, plågsam och humoristisk.

Färg eller svartvitt?

Valet av metod och visuellt uttryck utgår från innehåll och sammanhang och styrs av vad som ska kommuniceras.

Favorit verktyg när du tecknar?

Min hjärna, mina ögon, min hand, wacom och photoshop, eller papper och pilotpenna.

Bildskolan

Fittflickan_kulturellt
Fittflickan_litteraturen
Fittflickan_på stan
Fittflickan_lyssna

Ibland känner jag mig lite rädd för

82% män