”Allt i mitt arbete utgår från cirkeln som en källa till kreativitet”

Grafikens Hus har glädjen att lansera två nya konstverk av holländska formgivaren Egberth Thomas även känd som Inna Vision i vår webbshop. På olika sätt undersöker han vår uppfattning om tid och rum i sitt arbete. Han har även ett nära samarbete med arkitekten och konstnären Afaina de Jong inom projektet An(other) Vernacular som vi driver tillsammans med Södertälje kommun.

Hur gick processen till för att skapa konstverken?

Jag är helt klart en nattmänniska, jag designar alltid på natten. Under de timmarna förändras min uppfattning om tid och rum, i vidare mening, till ett kreativt undersökande. Allt i mitt arbete utgår från cirkeln som en källa till kreativitet. Jag använder Photoshop som en skissbok, gör skärmdumpar och dokumenterar arbetet med de olika formerna. Nästa steg i processen är att sätta den slutgiltiga formen. Då använder jag skärmdumparna som utgångspunkt och kombinerar med de element som jag hittat under reseacharbetet för att göra den slutliga kompositionen. I slutändan kan det produceras i olika media, allt från riso-printar, screentryck till installationer.

Berätta om den grafiska tryckteknik du använde. Varför valde du riso?

Jag jobbar med en tryckare vars verkstad ligger långt från allt och tillsammans väljer vi ut rätt färger och textur på pappret, vilket innebär att vi gör en serie färgtest för att hitta det perfekta färgdjupet. Till exempel genom att välja riso som tryckteknik kan jag utforska olika idéer som en grund för screentryck eller en rumslig installation.

Vad var du inspirerad av när du gjorde de här verken?

Ja, det här är mitt favoritämne. Jag börjar alltid arbetsprocessen med att lyssna på några passande låtar! All musik som inspirerar mig idag kommer från en tid som jag kallar ”the blueprint era”. 70-talet är en tidsperiod där samhällen skiftade till en större medvetenhet, några genom substanser och andra genom meditation, den senare spelade en viktig roll i min uppfostran. Musiker som jag dras till från den tiden är Miles Davis, John och Alice Coltrane, Pharaoh Sanders och naturligtvis Herbie Hancock. De gav mig ett annat perspektiv på tid och rum som jag har översatt till mitt eget visuella språk.

 

Välkommen till vår webbshop!