ÅRET SOM GÅTT 2015

Även 2015 blev ett annorlunda år för Grafikens Hus. Men det blev ett bra år. Här vill vi berätta om verksamheten som varit och om våra planer för framtiden.

Branden krävde fortfarande mycket arbete och fokus under 2015. Men under året har Grafikens Hus haft ytterligare två viktiga uppdrag. Dels att i projektet Framtidens grafik fortsätta arbetet med att utforska och utmana den grafiska konstens gränser. Samt att hitta en ny, långsiktigt hållbar och permanent plats för Grafikens Hus att bygga upp sin verksamhet. I november tog Grafikens Hus ett enhälligt beslut om att bygga upp på nytt i Södertälje!

Under 2015 har vi:
Genomfört fyra seminarier tillsammans med Riksutställningar i samarbete med Magasin III, Nationalmuseum, Marabouparken konsthall och Eskilstuna konstmuseum. Samtalen handlade bl.a. om hur man kan tänka när man bygger upp en ny samling och vilken roll en konsthall bör ha i samhället. Alla samtal spelades in och finns tillgängliga här på vår webbsida.

Tre Artist-in-Residence har genomförts under året. Först med konstnärerna Stina Löfgren, Aron Kullander-Östling och Anton Alvarez som förvandlade lokalen på Storgatan i Mariefred till sin ateljé. Deras arbete resulterade bland annat i en tryckpress bestående av en hel trädstam, en egendesignad frottage-maskin och silikon-grafik som kan spännas upp runt hörn. Under sommaren arrangerades sedan, enligt tradition, ett verkstadsstipendium för studenter från konsthögskolorna tillsammans med Ann-Margret Lindells Stipendiefond. Detta år arrangerades kursen i samarbete med Orsa Grafik under ledning av Jordi Arkö.

Senare under hösten kom den prisbelönta kenyanska filmskaparen Ng’endo Mukii till Sverige. Hennes arbeten sträcker sig från animationer till dokumentärer och vistelsen curerades av de grafiska formgivarna Hanne Lindberg och Parasto Backman. En timmes konstnärssamtal med Ng’endo Mukii finns som podcast här på vår hemsida.

Grafikens Hus utställning ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild” har under året gått på turné till sju orter i Sverige. Medverkande seriekonstnärer var Liv Strömquist, Joanna Rubin Dranger, Sara Granér, Mats Jonsson, Hanna Gustavsson, Julia Thorell och Joanna Hellgren. På varje ort har utställningen kompletterats med mängder av workshops och föreläsningar. Vi lanserade en specifik hemsida (www.enviktiggrej.se) för utställningen där barn och deras lärare kunde läsa mer om serier, om konstnärerna och också skapa egna konstverk genom en seriegenerator.

Dessutom producerade vi ny konst tillsammans med Jesper Waldersten och Marie-Louise Ekman till årets Affordable Art Fair, arrangerade inspirationsträffar för pedagoger och var med på Mariefreds Litteraturfest.

Under 2016 kommer vi:
Flytta till Södertälje och börja etableringen av Grafikens Hus i vår nya kommun. I Södertälje kommer vi arrangera Artist-in-Residence projekt där vi med svenska och internationella konstnärer utforskar både grafiken och samhället. Vi kommer fortsätta att arbeta med pedagogiska projekt parallellt med att arrangera konstnärssamtal, främst i formen av podcasts. Och så kommer vi så klart arbeta hårt för att bygga upp en ny fastighet där du som vän till Grafikens Hus i framtiden åter kan komma för att jobba i en grafisk verkstad, titta på konst, delta i ett samtal eller bara ta en kopp kaffe. Men det återkommer vi till lite senare. Nu tar vi lite julledigt.