Berättande utan ord

Iris Hautaniemi är aktuell med nya verk i vår konstshop. För Grafikens Hus har hon skapat fyra nya motiv på tyg som kan hänga på vägg eller bäras som scarf. Vår praktikant från Grafikskolan Lina Schwentke passade på att ställa Iris några frågor om de nya konstverken.

Hej Iris! Du är ny konstnär i Grafikens Hus Konstshop. Berätta, vem är du?

Jag heter Iris Hautaniemi och är konstnär och illustratör baserad i Stockholm. Jag skapar starka karaktärer i ett distinkt bildspråk. Det är ett berättande utan ord som kombinerar det vardagliga och det absurda. Just nu håller jag på med mina kandidatstudier på Konstfack i grafisk design och illustration och har tidigare ställt ut på konstmässan Supermarket tillsammans med C-print.

Kan du berätta lite om verken som du gör i samarbete med Grafikens Hus?

Verken jag gör i samarbete med Grafikens Hus är en bildsamling där jag har jobbat väldigt mycket med mina karaktärer. Många av de val jag gör när jag ritar kan vara personliga men jag vill alltid att verket ska kunna tolkas vilket gör att innebörden blir olika för varje betraktare.

Dina illustrationer har ofta en surrealistisk stämning. Var kommer din inspiration ifrån?

Mycket av min inspiration kommer från litteratur och poesi. Som konstnär med kinesisk bakgrund använder jag också referenser och bilder från min kultur och barndom. Jag har också alltid varit väldigt intresserad av myter och historia.

Text: Lina Schwentke

Se verken i vår Konstshop