”Där olika historier eller berättelser gömmer sig”

Svenska / English

Den 16 maj 2023 bjöd konstnären, dansaren, koreografen och författaren Sandy Ceesay in oss på Grafikens Hus till ett otroligt kreativt, fint och fängslande digitalt ateljébesök från sin studio i Linköping. Sandy beskriver själv att hans bildvärld utgörs av nya och aldrig tidigare berättade historier. Det kulturella arvet, framför allt den egna kulturella bakgrunden, är en viktig undersökande motor i Sandys konst. Grafikens Hus gästcurator Nilo Amlashi ställde några frågor till honom.

Vad betyder grafiken för dig och din praktik? 

Min konstnärliga praktik är genomgående ett undersökande av minne, kultur, sorg och tystnad. Med hjälp av grafiken kan jag avtäcka delar av dessa minnen, söka och leta mig fram till olika punkter, både geografiska och metafysiska där olika historier eller berättelser gömmer sig. 

Vilka grafiska tekniker jobbar du mest med och varför? 

Jag jobbar mest med linoleumsnitt, just för att det varit enklast att komma över, och att börja med. 

Med egna ord, vad kännetecknar ditt grafiska uttryck? 

Ett nyfiket undersökande av form och med olika material, skulle jag säga kännetecknar mitt grafiska uttryck. En känsla av sorg, fragmenterade minnen, eller bilder som flyter fram över sidorna. En ström som letar efter något, vilket också gör bilderna väldigt laddade med många dolda meningar. Och det är upp till betraktaren att själv avkoda, eller stöta ifrån sig dessa bilder eller historier. 

 

 

Foto: Tracey Tomtene / Courtesy of the Artist