Samarbete under 2017: Grafikens Hus x Livet Bitch!

Under 2017 samarbetar Grafikens Hus med teaterensemblen Livet Bitch! i Södertälje. Grafikens Hus bidrar till projektet genom att tillsammans med konstnären Roxy Farhat och en grupp unga tjejer skapa projektets scenografi.

– Livet Bitch! ser verkligen fram emot att utvecklas till att omfatta även konstområdet i samverkan med Grafikens Hus. Vi hoppas att vi genom samverkan med både musik- och konstlivet gör oss relevanta för fler unga brudar som kanske inte har teater som främsta intresse. Tillsammans med Grafikens Hus och Södertäljes unga tjejer hoppas vi också på en spännande, smart och inkluderande diskussion om hur vi kan skapa förändring inom jämställdhetsområdet med hjälp av kultur, säger projektledarna Grete Havnesköld och Johanna Thor om att samverka med Grafikens Hus.


Om Livet Bitch!

Livet Bitch! är ett kulturprojekt med start 2017 som utgår från Södertäljes unga tjejer och kvinnor med fokus på miljonprogrammen. Livet Bitch! är ett fristående projekt under Södertälje teateramatörer och sker i samverkan med Mezzopotelge, Grafikens Hus, Södertälje kommun/Kultur-och fritidskontoret, Tjejhuset och Juventas Ungdomsjour.

Livet Bitch! är till för alla unga kulturintresserade tjejer och kvinnor i Södertälje som vill vara med och skapa modern scenkonst om Södertälje och Sverige idag – ur unga kvinnor och tjejers perspektiv.

Livet Bitch! strävar efter att bli en kulturell och konstnärlig plattform baserat på samverkan och delaktighet, och som ska verka för att ge unga tjejer och kvinnor möjligheten att ta kulturella initiativ och mer plats i kulturlivet och det offentliga rummet.

Livet Bitch! är öppet för alla tjejer mellan 13- 25 år och som deltagare i projektet ser vi det som en styrka att många olika språk och kulturer möts i arbetet med föreställningarna. Livet bitch! utgår från Södertäljes unga tjejer som norm och som deltagare är man med och styr projektets utformning och innehåll. Projektet är religiöst och kulturellt obundet och det är helt kostnadsfritt att delta i våra aktiviteter.


Roxy Farhat

Grafikens Hus ansvarar för Livet Bitch! konstnärliga utformning, och har utsett konstnären och regissören Roxy Farhat till ansvarig för projektets scenografi. Scenografin tas fram under en rad workshops med unga Södertäljetjejer knutna till Livet Bitch!. Deltagare i projektets scenografigrupp kommer att jobba tillsammans med Roxy, som kommer att fungera som en konstnärlig ledare för scenografins utformning, innehållet drivs av medverkande tjejer! Det är med andra ord ungdomarnas egna kreativitet samt tankar om scenografin som kommer att driva projektet framåt.

Roxy Farhat, född 1984 i Teheran, är konstnär och regissör, uppvuxen i Örnsköldsvik och Göteborg, och använder sig framför allt av video och performance i sitt konstnärskap. Hennes arbeten blandar politik, kitsch och populärkultur med humor och dödsallvar. Farhat är en prisbelönt musikvideoregissör, dokumentärfilmare och regisserade 2016 Dimen Abdullas radiopjäs Självporträtt för SR Drama tillsammans med Zhala Rifat.


Vill du vara med?

Eller känner du någon som borde vara med? Livet Bitch! riktar sig till unga Södertäljetjejer och ses antingen i Bitchstudion eller på Tjejhuset. Att vara med är alltid helt gratis!

Läs mer på Livet Bitch! hemsida.


Livet bitch! är en del av Kulturrådets satsning Kreativa Platser. Läs mer på Kulturrådets hemsida.