Handens rörelse blir till ett visuellt språk i Phillips nya verk

Vi ställde några frågor till konstnären Ciara Phillips om tankarna kring hennes nya konstverk ”I put a spell on you”. Ett verk som är exklusivt framtaget för Grafikens Hus webbshop. Phillips har ställt ut på museer runt om i världen och var nominerad till det prestigefyllda Turnerpriset 2014.

Text och foto: Anna Henriksson

Berätta, vad är dina tankar bakom det här konstverket?

Jag har tänkt mycket på vår relation till digital kultur. Vad den gör med oss i en skapande process. Vilken effekt har den? Motivet i sig är undersidan av en datormus, ett föremål som i princip är utdaterat redan. De märken som musen gör när man använder den blir till en teckning. Ett slags visuellt språk likt en text. Ett språk i form av en hands rörelse. Det var även så jag kom på titeln.

Hur gick tryckprocessen till?

Jag provade massa färger innan det blev såhär. Jag har aldrig gjort ett screentryck med en färgskiftning åt båda hållen förut. Bilden i sig är skapad i bildbehandlingsprogrammet Photoshop. Markeringarna runt om bilden är därifrån. Handen har jag placerat mitt i det digitala bildskapandet och tänkandet. När jag tänker på titeln, I put a spell on you, så ställer jag mig frågan, vem är ”you/du” i den här meningen? Är det jag som har förtrollat dig? Eller är det så att jag har förtrollat mig själv?

Välkommen in till vår webbshop!

Här hittar du även en filmad intervju där Phillips berättar om verket.