”Jag inspireras av situationer som jag ser när jag är ute och promenerar”

 

Hej EKTA! Du är ny konstnär i Grafikens Hus Konstshop. Berätta, vem är du?

Jag är bildkonstnär baserad i Göteborg. Jag arbetar med teckning/måleri, skulptur och animation. Jag arbetar en hel del med platsspecifika verk i offentliga miljöer. Jag inspireras av självlärda bildkonstnärer och saker eller situationer som jag ser när jag är ute och promenerar. Det kan vara ett bråk på stan eller en trasig ruta.

Du jobbar med olika material och tekniker, ofta tecknar du på papper. Kan du beskriva hur din arbetsprocess ser ut, från idé till färdig bild?  

Jag har aldrig några konkreta idéer utan finner mina vägar genom arbete. Jag behöver arbeta kontinuerligt för att hitta ett flöde, jag arbetar gärna med flera verk samtidigt. Kanske kan man summera min process som att bygga ihop och plocka isär.

Självsabotage och att ta stora risker är en metod som du ägnat mycket tid åt i ditt konstnärskap. Kan du berätta om det, vad betyder det för dig och i din praktik? 

Det är olika tekniker som jag använder för att undvika mitt lite tvångsmässiga behov av att lägga saker i ordning. Jag arbetar oftast på golvet för att inte ha en tydlig överblick över vad jag gör eller fastna i att titta och tänka för mycket. Jag försöker hålla mig nära verket under stora delar av arbetet, det är först mot slutet av processen som jag tittar ordentligt på vad jag har gjort och börjar styra det i en mer medveten riktning. Jag gillar begränsningar och att göra arbetet lite svårt för mig själv, det blir svårare att göra rätt då. 

Bild: Per Englund.

Se EKTAs verk i Konstshopen