”Jag låter dem förändras i takt med livet”

Nu finns verk av konstnären Kristina Thun i Grafikens Hus konstshop. Inför det nya samarbetet passade vi på att ställa henne några frågor om sitt konstnärskap och sin arbetsprocess. 

 

Hej Kristina Thun! Du är ny konstnär i Grafikens Hus konstshop. Berätta, vem är du?

Jag är konstnär och arbetar främst med grafik men även med teckning och måleri. I cirka 20 år har jag varit aktiv med mitt konstnärskap. Jag är 40 år och kommer från Järnforsen i Småland. Efter många bostadsadresser över landet och medlemskap i en rad olika kollektivverkstäder har jag äntligen landat i ett hus på landet utanför Örby, Kinna. Där har jag byggt upp min egna grafikverkstad och atelje och får den efterlängtade arbetsron och lugnet jag längtat efter.

 

I dina verk kombinerar du flera grafiska trycktekniker, bland annat litografi och screentryck, ibland torrnål och screen. Kan du beskriva hur din arbetsprocess ser ut? 

Jag gillar att kombinera olika tekniker med varandra. Jag arbetar med litografi, screen, torrnål, etsning och fotopolymer. Ibland går jag även in med måleri och teckning.

Min arbetsprocess är långsam, från ide till färdigt verk kan ta flera år. Jag tycker om att påbörja bilder, följa upp något spår, någon detalj och sedan lägga undan bilderna, glömma bort dem, plocka fram igen och se med nya ögon och låta dem ta en ny riktning. Ofta kan de bli liggande i flera år innan jag fortsätter arbeta på dem. Grundtanken och idéerna hinner förändras otaliga gånger innan jag sätter punkt. Många gånger tar jag verk jag både ansett färdiga och ställt ut, och fortsätter arbeta på dem. Jag låter dem förändras i takt med livet.

 

I din bildvärld ser vi personer vända mot oss som försvinner in i ett landskap bakom en fond av färgkuber eller pixlar. Du arbetar också med beskrivande titlar till verken men som i kombination med motiven inte alltid ter sig självklara. Vad har du för tankar om titlarna till det vi ser?

Titlarna kommer ofta till under arbetets gång eller strax efter. De är viktiga och för mig är titeln i kombination med bilden nästan övertydlig. Jag brukar inte vilja berätta om innehållet i mina verk, både för att tankarna under processen hunnit ta så många nya riktningar att det kan vara svårt att sätta fingret på det samt att det känns för privat så jag lämnar det till betraktarens fantasi.

 

Se Kristina Thuns verk i Konstshopen här

 

Kristina Thun i sin verkstad

Kristina Thun i sin verkstad.

 

Publicerat 14 maj 2021