Kom och Tryck! i Södertälje

Färgsprakande tryck med paprika. Screentryck med en mängd olika motiv. Barn i olika åldrar får trycka och göra egna motiv inspirerade av litteraturensvärld. I år genomför Grafikens Hus det pedagogiska projektet Kom och Tryck! i samarbete med Läsa för integration.

Ett kreativt kaos. Så kan man beskriva den första tryckworkshopen i slutet på mars på Hovsjö Hub där runt 50 barn i olika åldrar och 20 föräldrar deltog. Några veckor senare var det dags igen och skaparglädjen bland barnen var stor. De fick prova på tekniker som linoliumsnitt, tryck med paprika eller screentryck med olika mönster och motiv. Allt tillsammans med ett stort omfång av färger att välja bland. Basmin, 9 år, var ett av barnen som deltog.

– Det var jätteroligt att få måla så mycket och göra screentryck av Assyriska flaggan och Lamassu, säger hon.

– Det har varit två fantastiska workshops. Jag blev personligen rörd av allt skapande från barnen. Det är magiskt att se barnens sprakande färger pryda väggarna, säger Marlen Eskander, grundare och verksamhetschef på Läsa för integration.

Kom och Tryck! är ett pedagogiskt projekt som Grafikens Hus genomför i samarbete med Läsa för integration, ett läs-, litteratur- och kulturfrämjande projekt i Södertälje och Stadsbiblioteket i Södertälje. I år har de läst de klassiska ungdomsböckerna om den romska flickan Katitzi av författaren Katarina Taikon. Med vår mobila grafikverkstad genomför vi under året flertalet pedagogiska projekt i barnens närmiljö och i samarbete med lokala aktörer i Södertälje.

I vår sker nästa Kom och Tryck!-workshop onsdagen 9 maj. För mer information kontakta Läsa för integration.