LENA Filmkväll med Stockholms Kvinnohistoriska

31 mars 2022.

17:00 – 21:00
Klarabiografen, Kulturhuset Stadsteatern.
145 kr.

Boka biljetten här.

Arkiv, dagböcker, barnmorskor och galna kvinnor – det är några av de teman som vi under tre kvinnohistoriska filmkvällar kommer utforska tillsammans med Klarabiografen på Kulturhuset Stadsteatern under 2022.

Stockholms Kvinnohistoriskas första kväll på Klarabiografen är ett samarbete med Grafikens Hus och projektet Samlande tankar/Collecting Thoughts och kommer kretsa kring något som ligger oss varmt om hjärtat: arkiv och arkivmaterial. Hur förhåller vi oss till arkivmaterial när vi skapar konst och film? Hur berättar man någon annans historia? Det är något vi genom film och samtal kommer den 31 mars.

Kvällens program:

17.00-18.00 Monument: Spara din egen berättelse för framtiden i Stockholms Kvinnohistoriskas samling.
18.00-18.50 Samtal: Hur berättar vi någon annans historia genom arkivmaterial?
19.00-21.00 Film: LENA

Utöver kvällens program kommer vi även synas i Kulturbiblioteket på samma våningsplan. På vårt egna kvinnohistoriska bord kommer du kunna bläddra i (och låna hem) speciellt utvalda boktitlar med fokus på kvinnohistoria och arkiv.

Monument
Monument är Stockholms Kvinnohistoriskas plattform för digitala samlingar. Kvinnans Sak är en insamling av föremål och berättelser där både museer och allmänheten berättar om kvinnors historia, liv och erfarenheter genom saker. Ta med en sak, det kan till exempel vara ett fysiskt föremål, fotografi eller dokument, så fotar vi saken till vår samling och skriver ner din kvinnohistoriska berättelse. Se alla inlämnade berättelser på monument.kvinnohistoriska.se/samlingar/kvinnans-sak/

Samtal
Hur berättar vi någon annans historia? Arkiv ger människor chansen att efterlämna dagböcker, bilder, anteckningar och kontrakt – fragment av sina liv som vi efterlevande kan klippa och klistra ihop till en berättelse. Men hur förhåller vi oss till materialet? Hur berättar vi någon annans historia och hur nära får man gå? I ett samtal mellan konstnärerna Sam Hultin och Francine Agbodjalou modererat av journalisten Rafaela Stålbalk Klose tittar vi närmare på hur man kan arbeta med arkivmaterial inom konst när man berättar någon annans, eller sin egen, historia.

Medverkande:
Sam Hultin är konstnär som bjuder in queera personer och grupper för att tillsammans aktivera delar av vår queera historia. Under de senaste tre åren har Sam arbetat med att tillgängliggöra transpionjären Eva-Lisa Bengtsons arkiv genom stadsvandringar, performativa läsningar och ett jubileum. Håll utkik i Stockholms Kvinnohistoriskas kanaler för att inte missa våra stadsvandringar med Sam Hultin.

Francine Agbodjalou är en multidisciplinär konstnär baserad i Stockholm, som i sin konst berör ämnen som förlorade minnen och släktarkiv.

Rafaela Stålbalk Klose är journalist som skriver och gör radio kring teman som rör identitet, kön och kultur – gärna ur ett socialt perspektiv. Rafaelas stora intresse är att gräva i arkivmaterial för att skildra berättelser som rör kvinnoöden och kvinnohistoria.

Om filmen: LENA
När Lena Nyman blir antagen till Dramatens elevskola är hon redan en kändis i Sverige. Från scenskolan och 60-talets sprakande kulturliv blir hon plötsligt världsberömd med de kontroversiella Nyfiken-filmerna. När Lena dör 2011 lämnar hon efter sig 17 papperskassar fulla av hemligheter.

Genom ett unikt och delvis aldrig tidigare exponerat material målas ett levande porträtt fram. Via dagböcker, brev och fotografier kommer vi henne nära inpå livet med allt vad det innebär av kärlek, arbete, teaterliv, skrivande, alkohol och kroppshets. Där finns också den skärpta och fyndiga politiska blick som gör henne så brinnande aktuell än i dag.

Biljett gäller för samtal och filmvisning, insamlingen är öppen för alla Kulturhusets besökare.

Kvällen arrangeras av Stockholms Kvinnohistoriska i samarbete med Grafikens hus, Klarabiografen och Kulturbiblioteket.