Litteraturfest i Mariefred

Den 17 oktober 2015 arrangerades för första gången en Litteraturfest i Mariefred. Hela dagen fylldes Mariefred av författare och bokälskare. Grafikens Hus var med och arrangerar två samtal samt en utställning på Biblioteket.

Katitzi
Kl 12.00 i Mariefreds bibliotek, Rådhuset samtalade Nina Beckmann, vd för Grafikens Hus, med Angelica Ström (dotter till Katarina Taikon), och illustratören Joanna Hellgren om Katitzi och Katarina Taikons arbete. Så här skriver förlaget Natur och Kultur om nyutgåvan illustrerad av Joanna Hellgren:

”Katitzi växte upp i Sverige för inte alltför länge sedan, och var som vilket annat barn som helst. Hon kivades med sina syskon och lekte med sin hund, hon var snäll ibland och dum ibland precis som alla andra. Men trots att hon var som vem som helst så fick hon inte gå i skolan, inte bo i hus eller ens stanna särskilt länge på samma plats utan att bli bortkörd – bara för att hon var rom.”

Grafikens Hus visar under två veckor Hellgrens originalillustrationer i en utställning på biblioteket.

katitzi

 

 

"Det brinner", illustration av Joanna Hellgren till nyutgåva av Katitziböckerna

 

Jesper Waldersten
Kl 18.00 i Gripsholms värdshus samtalade Nina Beckmann med konstnären och författaren Jesper Waldersten om sitt konstnärskap och sin skapande process.

jesper

Hela programmet för Litteraturfesten går att läsa här.

Under hela dagen höll Grafikens Hus öppet så att besökare kunde se resultatet av sommarens Artist-in-Residence projekt med konstnärerna Stina Löfgren, Anton Alvarez och Aron Kullander-Östling.