Nytt verk av Mark Dion i vår konstshop

Den amerikanska konstnären Mark Dion har skapat en begränsad utgåva av verket ”Paradoxa, 2023”. I Dions litografi återskapas de varelser som den svenska botanisten Carl von Linné ansåg var olämpliga för sina volymer av kategoriseringen av flora och fauna. Litografiet släpps i samarbete med Saskia Neuman Gallery och är tryckt av Lumphé Litografiska.

Mark Dion undersöker i sitt konstnärskap hur dominerande ideologier och offentliga institutioner formar vår förståelse för kunskap, historia och natur. Den konstnärliga uppgiften, säger han, är att gå emot och kritisera den dominerande kulturens kärna genom att kontinuerligt utmana både uppfattning och konvention. Genom arkeologiska, fältekologiska och andra vetenskapliga metoder för samlande, ordnande och utställande av olika objekt laddas verkens symboliska betydelse. Verken belyser och ifrågasätter skillnaderna mellan “objektiva” (rationella) vetenskapliga metoder och “subjektiva” (irrationella) influenser. Konstnären lyckas lokalisera en grundpelare i miljö- och offentlig politik där en producerad och konstruerad kunskap om naturen är auktoritär. Dion kritiserar den vetenskapliga röstens objektivitet och makt i det samtida samhället, samtidigt som han spårar hur pseudovetenskap, sociala agendor och ideologier smugit sig in i offentliga diskurser och kunskapsproduktionen.

Du hittar verket i vår konstshop och hos Saskia Neuman Gallery.

Om Mark Dion
Han har mottagit flera utmärkelser, varav ett är det årliga Larry Aldrich Foundation Award från 2001. Dion har även hedrats med Joan Mitchell Foundation Award 2007, Smithsonian American Art Award 2008 och Guggenheim Fellowship 2019. Konstnärens arbete har visats i stora utställningar på Miami Art Museum 2006; Museum of Modern Art i New York 2004; Aldrich Museum of Contemporary Art, Ridgefield Connecticut 2003; Tate Gallery i London 1999 och The British Museum of Natural History i London 2007. Medverkade i Nobelprismuseets utställning Evigt Liv på Liljevalchs konsthall som slutade i januari 2023.