Ny styrelse för Grafikens Hus

Pressmeddelande 16.5 2016


Vid Grafikens Hus årsstämma den 11e maj valdes Claes Dahlbäck till ny ordförande, och tar därmed över efter Guje Sevón. Dahlbäck har värdefulla erfarenheter bland annat från många år som VD för Investor AB. Även två nya styrelseledamöter valdes av stämman: Feryal Mentes, domare i Södertörns tingsrätt samt Bettina Pehrsson, chef för Marabouparkens konsthall.

–  Grafikens Hus går nu in i en mycket spännande fas, med etableringen i Södertälje som är positiv och utvecklande för hela vår verksamhet. Jag ser fram emot att vara med och bygga upp ett nytt museum i Södertälje och jag hoppas att mina erfarenheter, bland annat från nystarten av Spritmuseum på Djurgården i Stockholm, kan vara till hjälp,
säger Claes Dahlbäck.

Grafikens Hus invigdes 1996 i Mariefred. Efter en förödande brand i mars 2014 förstördes hela museet inklusive verkstad, samling och all konst. Sedan branden har arbetet med utställningar, konstproduktion, workshops, föreläsningar och Artist-in-Residence projekt fortsatt genom en c/o-verksamhet.

– Jag ledde hela byggnation av Marabouparkens konsthall, från ax till limpa. Så den erfarenheten vill jag gärna dela med mig av. Förutom ett brett kontaktnät inom konstvärlden så är jag uppvuxen i Södertälje, så det är kul att vara tillbaka genom Grafikens Hus, säger Bettina Pehrsson.

Parallellt med pågående verksamhet har styrelsen arbetat med att finna lämpligast plats för den långsiktiga etableringen av Grafikens Hus. Valet föll på Södertälje som hade bäst förutsättningar, efter förhandlingar med ett flertal kommuner i Sörmland. I början av 2016 flyttade Grafikens Hus till Södertälje och har påbörjat etablering och uppbyggnad av ett nytt museum där.

– Jag har under många år har arbetat med frågor som gäller grundlagsskyddet för yttrandefriheten. Konst anses ju vara en yttring och som sådan skyddad av den grundlagsfästa yttrandefriheten. Frågor som dessa engagerar mig mycket så därför tror jag att min kompetens kan komma väl till pass för Grafikens Hus. Jag är dessutom uppvuxen i Södertälje så jag kan stan väl trots att jag inte bor kvar där idag, säger Feryal Mentes.

Kontakta oss gärna för pressmaterial och bilder på info@grafikenshus.se


Se samtliga ledamöter i Grafikens Hus styrelse här.