Press

2013.05.15

Ung konstnär utmanar gammal teknik

Majla Zeneli, Grafikens Hus i Mariefred

Bild: Majla Zeneli

Grafikens Hus i Mariefred visar i sommar ett ungt experimentellt konstnärskap i Majla Zenelis grafiska porträtt. Majla kommer själv närvara vid vernissagen den 1 juni.

Majla, född 1980 i Albanien, är bosatt i Berlin där hon driver ett eget galleri och grafisk studio samtidigt som hon också arbetar som konstnär. Hon tillhör en ung ny generation konstnärer som återupptäckt de klassiska teknikerna.
I hennes fall den mödosamma mezzotinten som hon förnyar och behärskar till fulländning.

Utställningen Porträttet, ögonblicket och tiden på Grafikens Hus visar främst Majlas arbete med porträtt.

– Porträttet har alltid intresserat Majla och hennes sätt att skruva dessa bilder fascinerar mig. Bland annat genom collageteknik där vi läser in ett ansikte i formen, fast det kan vara något helt annat. Bara hår. Det känns också härligt att få visa en ung konstnär som så fullständigt blivit förälskad i en gammal och rätt krånglig grafisk teknik. Det mötet, mellan gammalt och nytt, passar vårt hus väldigt bra. Säger Nina Beckmann, vd på Grafikens Hus.

Majla Zenelis utställning invigs den 1 juni kl 14.00 och visas på Grafikens Hus hela sommaren. Samtidigt visas i den stora utställningssalen Jag har öppnat en öppen dörr med Lisa Jonasson och Matti Kallioinen.

Mezzotint är en grafisk tryckmetod som skiljer sig från andra grafiska tekniker genom att de ljusa partierna arbetas fram ur en mörk yta och inte tvärtom. Kopparplåten bearbetas först i alla riktningar så att plåten blir uppruggad och kornig och därför vid tryckning ger ett fullständigt svart avtryck. Sedan poleras de ytor som skall vara ljusare fram ur svärtan. Ju mer ytan bearbetas desto ljusare blir dessa partier i trycket. Svenska konstnärer som använt sig av tekniken är bl.a. Carl Larsson och Jukka Vänttinen.

För mer information och pressbilder

Eva Stenstam, projektledare Grafikens Hus.
Tel 070-322 31 73, e-post eva.stenstam@grafikenshus.se

Hämta pressmeddelandet som pdf här.


2013.04.30

Framtidens hjärnor och stjärnor från Sveriges bästa designskolor visar sina vinnande bidrag från affischtävlingen Screen på Grafikens Hus

På Grafikens Hus visas i vår de vinnande bidragen från affischtävlingen Screen år 2012 samt 2013. Flera hundra bidrag kommer in till tävlingen varje år från elever på Sveriges ledande reklam- och designskolor. Vernissage på Grafikens Hus 5 maj.

Screen 2012 + 2013, Grafikens HusBilder: t v Skönhetsideal av Cajsa Wessberg, vinnare 203 och t h Födelsen av Jakob Feltsen.

Screen är en årlig affischtävling för Sveriges ledande reklam- och designskolor i syfte att ge studenterna ökad insikt om screentryckets kvalitéer. Bidragen till tävlingen Screen bedöms av en professionell jury och de tio bästa bidragen, de som bäst utnyttjat screentryckets möjligheter, trycks och visas upp.  Studenter i årskurs ett från Berghs School of Communication, Konstfack, Beckmans Designhögskola, Forsbergs skola, Grafiska Institutet, HDK Göteborg, Broby Grafiska, Högskolan Dalarna och Xenter Botkyrka har medverkat.

En av juryns mest meriterade medlemmar är välkända AD:n Lars Liljendahl med 30 år i branschen.

– Min fascination av de här studenterna är att de verkligen har förstått enkelheten med affischer -de har en idé och skapar enkla, rena och snabba grafiska budskap. Det tycker jag är imponerande och också det viktigaste som kommunikatör, säger Lars Liljendahl.

Temat för 2013 var Vackert och det bidrag som vann hela tävlingen var Skönhetsideal av Cajsa Wessberg. Cajsa har själv beskrivit sitt arbete så här:

– Jag ville beskriva vackert genom tiderna. Ansiktet är från 1600-tal och kroppen tillhör Kate Moss. Det är två ideal som exponeras i samma bild. Den har legat och grott under ett par veckor som vi får avsätta på Beckmans för att jobba med våra tävlingsbidrag. Det känns jättekul och jättekonstigt. Det här hade jag verkligen inte förväntat mig.

Utställningen på Grafikens Hus sker i samarbete med FESPA Sweden Association, branschförening för landets screen- och specialtryckare, som varje år arrangerar affischtävlingen Screen.

– Det är alltid så spännande att se vilka som vinner Screen-tävlingen. Här hittar vi ju framtidens stjärnor! Sen är det ju ett unikt tillfälle att se begåvningar från flera av Sveriges främsta designutbildningar. Dessutom älskar jag affischen som kommunikationsbärare, säger Nina Beckmann, VD Grafikens Hus.

Tema 2013: Vackert

Medverkande skolor: Beckmans Designhögskola, Berghs School of Communication, Broby Grafiska, Forsbergs skola, Grafiska Institutet, HDK Göteborg, Högskolan Dalarna, Konstfack och Xenter Botkyrka.
Jury: Lotta Kühlhorn, Helena Leach, Lars Liljendahl och Johan Soovéer

Tema 2012: I morgon

Medverkande skolor: Beckmans Designhögskola, Bergs School of Communication, Forsbergs skola, Grafiska Institutet, HDK Göteborg, Högskolan Dalarna, Konstfack och Xenter Botkyrka.
Jury: Fredrika Doré, Björn Kusoffsky, Ingela Larsson, Lars Liljendahl och Johan Soovéer

Vernissage söndag 5 maj kl 14.00

Utställningen invigs söndag 5 maj kl 14.00 av Grafikens Hus vd Nina Beckmann och Kaj Flick från FESPA Sweden, som varje år arrangerar affischtävlingen Screen. Fri entré hela dagen.

För mer information och pressbilder:

Nina Beckmann, VD Grafikens Hus.
Tel 0159-231 67, e-post nina.beckmann@grafikenshus.se
Eva Stenstam, projektledare Grafikens Hus.
Tel 0159-231 65, e-post eva.stenstam@grafikenshus.se
Kaj Flick, FESPA Sweden.
Tel 08-762 68 31, e-post info@fespa.se


2013.03.21

Fyra nya styrelseledamöter för Grafikens Hus AB och Stiftelse

Vid årsstämman för Grafikens Hus AB samt Stiftelsen Grafikens Hus söndag 17 mars valdes följande personer att ingå i båda styrelserna.

Styrelseledamöter 2013 är:

Christina Jutterström, ordförande
Ingrid Lindström
Mikael Kihlman
Maria von Beetzen
Claes Dahlbäck
Svante af Klinteberg
Agneta Gussander

Styrelse Grafikens Hus AB och Stiftelse

Grafikens Hus nya styrelse 2013. Från vänster: Svante af Klinteberg, Mikael Kihlman, Christina Jutterström, Claes Dahlbäck, Ingrid Lindström, Maria von Beetzen (saknas Agneta Gussander).

Fyra medlemmar är helt nya i styrelserna:

Claes Dahlbäck – Är stockholmare, född 1947. Efter en lång karriär inom Wallenbergssfären flyttade han 1996 till Mariefredstrakten och äger tillsammans med sin hustru Räfsnäs Kungsgård. Claes är hedrad över att bli invald i styrelsen för Grafikens Hus och hoppas kunna bli ett stöd för den nya ledningen.

Maria von Beetzen – Specialisttandläkare som driver Mariakliniken AB i Strängnäs. Har varit Oppositionsråd och 2e vice ordförande i kommunstyrelsen i Strängnäs 2008-2012, sitter fortfarande i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för Moderaterna. Kandiderar till riksdagen 2014.  Konstintresserad och aktieägare i Grafikens Hus.

Svante af Klinteberg – Rådgivare till fastighetsbolag och institutioner vid finansiering, värdering, förvaltning och transaktioner av kommersiella fastigheter. Tidigare styrelse-ordförande och partner i det internationella fastighetskonsultföretaget DTZ Sweden. Svante är sedan 2008 engagerad i projekt för Grafikens Hus och ser nu fram emot att få delta i den fortsatta utvecklingen.

Agneta Gussander – Bildkonstnär och målare. Har sedan början av 1980-talet arbetat med utställningar runtom i Sverige och utomlands samt även med en del utsmyckningsuppdrag. Bosatt och verksam på landet mellan Mariefred och Gnesta.

För högupplöst bild se:

http://www.mynewsdesk.com/se/pressroom/imariefred-nu/pressrelease/view/fyra-nya-styrelseledamoeter-foer-grafikens-hus-ab-och-stiftelse-848886

För mer information:

Christina Jutterström, styrelseordförande, Grafikens Hus AB samt Stiftelsen Grafikens Hus.
Tel 070-302 80 50, e-post ch.jutterstrom@telia.com
Nina Beckmann, VD Grafikens Hus.
Tel 0159-231 67, e-post nina.beckmann@grafikenshus.se


2012.12.20

Ny utställning 9.3 2013
Lisa Jonasson & Matti Kallioinen

Jag har öppnat en öppen dörr

Konstnärerna Lisa Jonasson och Matti Kallioinen inviger det nya året på Grafikens Hus. Utställningen Jag har öppnat en öppen dörr invigs den 9 mars 2013.

Lisa Jonasson, som just avslutat utställningen Självrisk på Galleri Magnus Karlsson i Stockholm, arbetar ofta med färgrika figurer. Figurer som har mycket fokus på kroppen och kroppsupplevelser. Hennes starka känsla för färg och komposition exploderar i den myllrande motivvärld som hon vanligtvis klipper sig fram i. Med en precision som en kirurgs, bearbetar hon de papper som nogsamt färglagts inför varje nytt motiv.

Matti Kallioinen nyligen aktuell med ett stort skulpturalt verk i Bonniers Konsthalls grupputställning Mer än ljud från hösten 2012. En automatiserad balett av rörelse, ljud och ljus där programmerade tygkroppar fylls med luft. Blinkar mot oss. Förför och för oss in i Kallioinensk värld som berör alla sinnen. Till kommande utställning på Grafikens Hus arbetar Kallioinen med kringelformade organismer, eller tvådimensionella skulpturer eller krumelurer som han själv kallar dem.

pressbilder och ytterligare information om konstnärerna

Se hela pressmeddelandet här.
Pressmeddelande – Lisa_Jonasson_och_Matti_Kallioinen_på_Grafikens_Hus_2013

Lisa Jonasson & Matti Kallioinen, Grafikens Hus i Mariefred


2012.10.08

Finskt, katalanskt och samiskt i höstens utställningar på Grafikens Hus

Hösten på Grafikens Hus i Mariefred ger Samverkan med fantasifulla verk av finska duon Outi Heiskanen och Janne Laine, bredvid katalanska Joan Mirós färgstarka konst. Dessutom visas landskapsbilder av samiska Katarina Pirak Sikku.

Lördag den 20 oktober är det vernissage för tre nya utställningar på Grafikens Hus i Mariefred:

Outi Heiskanen & Janne Laine

Höstens stora utställning på Grafikens Hus, Samverkan, visar den legendariska finska konstnären Outi Heiskanen och grafikern/tryckaren Janne Laine. En spännande, lekfull och lustfylld utställningen där Laines fotogravyrer och disiga landskap blir en scen för Heiskanens fantasifulla mytologiska figurer.

Outi Heiskanen, som i år firar 75 år, är en av Finlands mest kända konstnärer, och hennes meritlista och utmärkelser är imponerande. Hon innehar bland annat titeln Konstens akademiker, en finländsk hederstitel som samtidigt kan innehas av högst elva konstutövare i Finland. Sedan 1998 har Heiskanen och Laine haft ett nära samarbete och tillsammans skapat ett stort antal utställningar och installationer.

Finska ambassadören Harry Helenius inviger utställningen tillsammans med Janne Laine lördag den 20 oktober.

Joan Miró

För Miró var affischkonsten ett effektivt sätt att nå ut med sin konst till en bred publik. Den katalanska identiteten och kulturen återkommer som motiv i flera av hans bilder. Han gjorde även affischer för fotbollsklubben Barcelona FC, liksom för organisationer som Unesco och Amnesty International.

Konstsamlaren Nils Tryding donerade 2003 sin unika affischsamling till Kristianstads konsthall. Grafikens Hus kan nu visa ett urval av Mirós affischer ur denna samling. I utställningen ingår även ett stort antal artistböcker där Miró arbetade tillsamman med andra författare och konstnärer som Paul Eluard, Ionesco, Picasso och Claude Simon.

Katrina Pirak Sikku

Katarina Pirak Sikku, samisk debattör och konstnär, ställer ut sina landskapsbilder Bortom naturlighetens skymmande skimmer. Pirak Sikku vill i sina landskapsskildringar gestalta att den vackra naturen kan vara ”förenad med livsfara”.

Katarina Pirak Sikku, som fick Rune Pettersson-stipendiet 2011, är från Jokkmokk och har utbildats vid Konsthögskolan vid Umeå universitet. Känd bland annat för sin forskning och sitt konstnärliga arbete med att gestalta samernas situation som minoritetsbefolkning

Grafikens Hus kommer att hålla öppet hela hösten och vintern (tisdag-söndag).
Den 1 oktober tillträdde Nina Beckmann som ny VD.

– Jag kommer att ta mig an frågeställningar som ”vad inryms i begreppet grafik”, jag ser framför mig en breddad verksamhet med mer experimentella inslag, säger Nina Beckmann.

– Vi kommer att arbeta aktivt och fokuserat med vår barnpedagogik som når hela vägen in i husets unika verkstäder. Jag ser fram emot en innehållsrik framtid med Grafikens Hus, fortsätter Nina Beckmann.

PRESSVISNING – TORSDAG 18 OKTOBER kl 10.00

Grafikens Hus nya VD Nina Beckmann presenterar höstens utställningar. På plats finns även Janne Laine och berättar om sitt samarbete med Outi Heiskanen.

Vi bjuder på frukost, vänligen OSA senast den 17 oktober till asa.karlsson@grafikenshus.se

Vernissage lördag 20 oktober

Fri entré hela dagen, öppet kl 11-17.
Invigningstal kl 14.00

– Grafikens Hus nya VD Nina Beckmann inviger höstens utställningar.

– Ambassadör Harry Helenius från Finska Ambassaden inviger Heiskanen & Laine-utställningen Samverkan tillsammans med Janne Laine.

Samtidigt invigs ytterligare två utställningar:

– Joan Miró – Artist´s book och originalaffischer – delar av en unik samling visas. Konstsamlaren Nils Tryding medverkar och berättar om samlingen och sina personliga möten med Joan Miró.

Katarina Pirak Sikku, samisk debattör och konstnär, ställer ut sina landskapsbilder Bortom naturlighetens skymmande skimmer. Katarina Pirak Sikku medverkar och presenterar sin utställning.

Vänligen OSA senast den 17 oktober till asa.karlsson@grafikenshus.se

För mer information och pressbilder:

Åsa Karlsson, presskontakt Grafikens Hus.
Tel 0734-44 49 44, e-post asa.karlsson@grafikenshus.se
Eva Stenstam, projektledare Grafikens Hus.
Tel 0159-231 65, e-post eva.stenstam@grafikenshus.se


2012.08.13

Grafikens Hus välkomnar sin nya vd
Nina Beckmann!

Grafikens Hus, Centrum för grafisk konst i Sverige, har fått ny VD.

Vi är mycket glada att kunna hälsa vår nya VD Nina Beckmann varmt välkommen, säger Christina Jutterström, ordförande i Grafikens Hus. Vi ställde höga krav på ny VD både när det gäller konstnärlig kompetens och erfarenhet av att driva företag. Nina Beckmann uppfyller kraven mer än väl. Hon kommer leda en spännande och efterlängtad utveckling av Grafikens Hus.

Nina Beckmann har de senaste åren arbetat som vikarierande professor i illustration på Konstfack, Sveriges största konstnärliga högskola. Under 10 år drev hon det egna företaget Agent Form, en agentur för grafiska formgivare och illustratörer.

Som projektledare för Kolla!, en årlig jurybedömd tävling för grafisk design och illustration, har Nina ansvarat för utveckling av innehåll, stärkande av varumärke och kvalitet, kommunikation internt och externt samt för att knyta sponsorer till projektet.

Nina är ansvarig projektledare för Hall of Femmes, ett projekt som sätter fokus på erfarna kvinnliga grafiska formgivare och Art Directors, initierat av Angela Tillman Sperandio och Samira Bouabana.

Nina är också en av grundarna till det internetbaserade galleriet Wonderwall.

2011 tilldelades Nina GYF-priset, Stiftelsen för de Grafiska Yrkenas Främjande. Motiveringen lyder bl a ”Nina Beckman får GYFs pris för sina insatser som lärare och inspiratör på Konstfack och som projektledare för Kolla! där hon banat väg och drivit på utvecklingen för att få fram nya talanger inom grafisk formgivning”.

Jag känner Grafikens Hus sedan tidigare, och tycker mycket om huset och miljön. Det ska bli fantastiskt inspirerande att få arbeta med Grafikens Hus vidareutveckling. Utveckling, samarbete och förnyelse är viktiga ledord för mig, och här på Grafikens Hus finns en stor potential samtidigt som här också finns en stor kompetens och en stabil grund att stå på, säger Nina Beckmann.

Nina Beckmann ny vd Grafikens Hus i Mariefred

Fram till dess att Nina Beckmann är på plats är Ingrid Lindström, styrelseledamot i Grafikens Hus, tillförordnad VD.

– Ingrid har en lång VD-erfarenhet från reklambyråbranschen, och är en stor tillgång. Under hennes ledning har Grafikens Hus haft en synnerligen bra utveckling, med nya projekt och idéer som ökat både antalet besökare och försäljning av grafik, säger Christina Jutterström.

Nina Beckman tillträder sin tjänst som VD under oktober.

För mer information:

Christina Jutterström, ordförande Grafikens Hus AB. Tel 070-302 80 50
Nina Beckman 070-491 19 96


2012.05.07

Stor utställning på Grafikens Hus med
Linn Fernström

Linn Fernström som har nått stora framgångar i Sverige och internationellt är en av våra mest uppmärksammade konstnärer. Med nya utställningen Evigheter på Grafikens Hus i Mariefred får publiken möjlighet att beskåda en mängd nya verk.

– Det har varit spännande att jobba med så stora kopparplåtar som 100×130 cm, något jag inte provat tidigare. Det har tagit över och bökat runt med mig, jag har letat och provat mig fram. Nu ska det bli roligt att se trycken i ramar på väggen, säger Linn Fernström.

Evigheten 2012

Bild: Linn Fernström, Evigheten. Torrnål 2012.

Linn Fernströms bildspråk känner vi igen, även om motivet är något helt nytt. Djur, människor och symboler får eget liv i hennes bilder. Huvuden är avryckta och blodet sipprar fram. Barn umgås med vilda djur och växter slingrar sig igenom ett par fötter. Som betraktare förpassas vi till ett gränsland där det verkliga och overkliga existerar sida vid sida. Linn Fernströms bildvärld frågar just vad som är det mest sanna. Det vi upplever i våra drömmar eller det vi tänker med vårt vakna medvetande?

– Vi är glada och stolta över att presentera årets stora utställning med Linn Fernström. Hon är en omtalad konstnär, och hennes konst lämnar ingen oberörd. Vi tror att Linn Fernström lockar många besökare, och även attraherar yngre målgrupper, säger Christina Jutterström, ordförande i Grafikens Hus AB.

Grafikens Hus inviger även utställningen Hemma Hos med konstnärerna, Kristina Anshelm, Helena Mellin och Ulla Wennberg. Med hjälp av träplankor och grafiska blad har konstnärerna byggt upp installationer av björkdungar där hemmiljö och natur möts, och skapar helt nya rum.

Utställningarna pågår 12 maj till 7 oktober.
Grafikens Hus har öppet alla dagar kl 11-17 under denna period.

Pressvisning fredag enligt överenskommelse. Linn Fernström finns tillgänglig för intervju under dagen.

För mer information och pressbilder:

Eva Stenstam, projektledare Grafikens Hus.
Tel 0159-231 65, e-post eva.stenstam@grafikenshus.se


2011.10.15

Premiär för grafik av Jesper Waldersten

Den 22 oktober invigs en ny utställning på Grafikens Hus i Mariefred med grafik av Jesper Waldersten och musik av Martin Sköld, medlem i Kent. Jespers konstnärliga uttryck är som gjort för grafik och med Martins nyskrivna musik som del av utställningen skapas en ny värld där ett plus ett blir tre.

Jesper Waldersten är en ung och talangfull konstnär.Under våren och sommaren 2011 har Grafikens Hus bjudit in Jesper att arbeta i den grafiska verkstaden tillsammans med Siv Johansson, en legend inom svensk grafisk konst och tryckare åt konstnärer som Lena Cronqvist och Linn Fernström.
Jesper Waldersten, Utan titel. Torrnål 2011.

Bild: Jesper Waldersten, Utan titel, torrnål, 2011.

Genom samarbetet har Jesper getts möjlighet att fördjupa sig i den grafiska tekniken, vilken passar ovanligt väl med hans konstnärliga uttryck. Dessutom fann Siv och Jesper varandra direkt.

– Det går fort, det är hög densitet i verkstaden när vi jobbar. Siv öppnar dörrar och jag tar allt som finns där inne, berättar Jesper

Det andra samarbetet som vuxit fram är mellan Jesper och Martin Sköld. Samarbetet har studsat som en boll mellan dem, bilder ger inspiration till musik, musik till bild.

– Jag hämtar inspiration till mina bilder genom musik, nu kan jag göra det till toner som vuxit fram här i Mariefred, jag är en lyckligt lottad man. Det här är ett unikt samarbete, en svart svensk krock mitt i det sörmländska landskapet, säger Jesper

– Vi har inspirerat varandra. Det hela började med att vi talade om hur tyst och lite stifft det kan vara på konstutställningar, så jag testade att skriva musik till några utav Jespers bilder som han skickat och helt plötsligt hade vi ett samarbete. Han gjorde konst till min musik och jag musik till hans konst. Det har verkligen varit otroligt roligt. Jesper är en fantastisk och begåvad människa. En ny lekkamrat, säger Martin.

Jesper Waldersten och Martin Sköld på Grafikens Hus

Bild: Jesper Waldersten och Martin Sköld

Musiken kommer att finnas i flera format. På invigningen, under hela utställningstiden i form av ett soundtrack till de grafiska bladen och dessutom som separata låtar som går att lyssna på fristående.

För mer information och pressbilder:

Eva Stenstam, projektledare Grafikens Hus. Tel 0159-231 65
Sandra Nordin, projektledare, A.W.B. Tel 0706-97 39 59


2012.05.02

Lena Cronqvist och Siv Johansson – Konstnären och tryckaren

Sommaren 2011 har Grafikens Hus den stora äran att presen­tera en av Sveriges viktig­aste konstnärer i modern tid, Lena Cronqvist, tillsammans med hennes mångåriga vän och koppartryckare, Siv Johansson. Utställningen pågår från 21 maj tom 9 oktober.

Lena Cronqvist, Skyddsängel. Torrnål 2011

Bild: Lena Cronqvist. Skyddsängel, 2011. Torrnål. Edition Grafikens Hus.

Lena Cronqvist säger i en intervju: ”När man arbetar med grafik så blir det väldigt mycket slump, vilket är trevligt. För jag kan bli lite mer överraskad eller besviken, och få göra om allting. Det kan vara nyttigt att utsätta sig själv för slumpen.”

Likt kapitel i en bok öppnas dörrarna till en rad teman som har varit centrala i Lena Cronqvists liv. Inblickar i något privat blir till allmängiltiga frågeställningar. Kanske är det oss själva vi ser i de speglar som återkommer i konstnärens bilder.

Siv Johansson är koppartryckaren som under mer än 30 år har arbetat med Lena Cronqvist. Nu fylls hela Grafikens Hus med resultatet av hennes samarbeten med en lång rad konstnärer. Varje enskild bild har passerat hennes händer. Varje nyans är resultatet av ömse­sidig respekt och dialog mellan konstnären och tryckaren. Varje tryck är ett steg på vägen mot den optimala grafiska bilden. Vi får också möta Siv Johanssons egen bildvärld med motiv från livet vid pressen, i naturen eller vid ett kafébord i Paris.Grafikens Hus är inte bara en konsthall, utan också en levande grafikverkstad, där nya grafiska uttryck tar form. I samband med Konstnären & Tryckaren genomförs ett omfattande projekt där Siv under 10 veckor samarbetar med dels etablerade och dels unga konstnärer i vår verkstad, i syfte att uppnå nyskapande utveckling inom konst­formen. Samtidigt läggs grunden för en ny Edition Grafikens Hus. I nästa steg ska projektet leda till en ny pedagogisk ungdomsverksamhet.