Jacqueline Hoáng Nguyễn: The Making of an Archive

Svenska / English

Vernissage: 13 november kl. 16–19 för utställningen The Making of an Archive

Kl. 17.30 Invigningstal av Ulrika Flink, curator Grafikens Hus, Jacqueline Hoàng Nguyễn, konstnär och Sonya Aho, journalist och aktiv i Assyriska Föreningen i Södertälje.

Vi bjuder på alkoholfri dryck och enklare tilltugg. 

Nu är det dags att summera det första svenska kapitlet som ägt rum i Södertälje sedan 2017. Lokala bilder har scannats och berättelser har samlats in som representerar vardagslivet och inte minst samhällsengagemanget hos Södertäljebor med migrationsbakgrund. Jacqueline Hoàng Nguyễn har gjort en konstnärlig bearbetning av det insamlade fotoarkivet.

The Making of an Archive är ett initiativ som genom att lyfta marginaliserade röster och historier undersöker ramarna för hur samhället skriver, arkiverar och minns vår gemensamma historia. Vilka historier väljer vi att arkivera, och därmed bli historia? Projektet söker upp och samlar dokumentation om svenska immigranters vardagsliv, och undersöker på så vis officiella och inofficiella register och representationer av multikulturalism i Sverige.

Hoáng Nguyễns arbete undersöker ofta de ”officiella” arkivens partiskhet och begränsningar, vilket lett henne till att göra sin egna research genom att samla bilder och historier från invandrade svenskar. Projektet har tidigare genomförts i Kanada och Grafikens Hus är nu oerhört stolta över att få presentera projektet i Södertälje.

Utställningen The Making of an Archive visas 13 november till 10 december i entrén på Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12 i Södertälje. Tack till Södertälje Science Park, KTH Södertälje och Acturum. 

Läs mer på projektets officiella hemsida.


 

SparaSpara

SparaSpara

SparaSparaSparaSpara

SparaSparaSparaSparaSparaSpara