UTLYSNING FÖR CALL FOR PRINT 2023!

Vill du få chansen att trycka grafik och är verksam i Sverige? Grafikens Hus söker en yrkesverksam konstnär, illustratör eller designer från BIPOC-communityn* för att skapa konst i form av grafik i upplaga. För tredje året i rad utlyser vi projektet Call for Print.

I Call for Print får en konstnär, illustratör eller designer uppdraget att göra en grafikupplaga under ledning av Grafikens Hus tillsammans med en tryckare. I år är till vår glädje Macarena Dusant gästcurator för Call for Print!

Dusant är fristående konstvetare, redaktör och textförfattare. Hon intresserar sig för maktstrukturer, offentlighet och exkluderingmekanismer inom det västerländska konstfältet. Dusant har sedan 2009 arbetat med och drivit flera fristående konstnärliga plattformar och organisationer. Hon är publicerad i Sverige och internationellt och har producerat ett antal undersökande och kritiska projekt. I dag arbetar Dusant med offentlig konst som konstkonsult och är processledare och curator för Grafikens Hus projektet Samlande tankar. Hon har flerårig erfarenhet av juryarbete inom konst och kultur, och är för närvarande stående jurymedlem för Stockholms stads kulturstöd för deltagande och folkbildning. Det är några av alla värdefulla erfarenheter som Dusant kommer att bidra med i årets upplaga av Call for Print.

Varför genomför Grafikens Hus Call for Print?
Grafikens Hus vill verka för att förändra den homogena konstscen som vi verkar på och är en del av, samt att bredda vem eller vilka som får möjlighet att arbeta inom fältet. Vi hoppas att Call for Print river murar skapade av institutioner, som ofta håller sig inom samma grupperingar vilket reproducerar samma kunskap.

Vi på Grafikens Hus har som mål att konstant ifrågasätta vår egen position inom kunskapsproduktion och representation. Genom att synliggöra en bredd av perspektiv och uttryck öppnar vi upp för olika sätt att förstå och tänka om världen, samhället och att vara människa. Grafikens Hus ska vara ett konstmuseum där fler vill och får ta plats.

Call for Print är en utlysning som sker årligen.

Så söker du
I Call for Print får en konstnär, illustratör eller designer uppdraget att göra en grafikupplaga tillsammans med en tryckare. Du behöver inte ha förkunskaper eller erfarenhet av grafik. Ansökan ska innehålla en kortfattad beskrivning i bild och text om din kreativa praktik och vad du har för idé som du vill genomföra (max 1⁄2 A4, 2000 tecken exkl. blanksteg). Bifoga 5 bilder av tidigare alster som du har skapat (PDF/Jpeg, dokumentet ska inte väga mer än 10 MB totalt).

Ansökningskriterier
Vi söker:
– en yrkesverksam konstnär, illustratör eller designer från BIPOC-communityn*.
– verksam i Sverige.

Jury 2023
Samira Bouabana är grafisk formgivare som rör sig mellan en rad olika designområden: uppdrag, självinitierade researchprojekt, bokutgivning, föreläsningar och undervisning. Hon tror på designens möjligheter att skapa relationer mellan personer, komplexa frågor, information och människor. Genom sitt arbete har hon velat bredda uppfattningen om vilka designers eller vilken design som får utrymme, för att bidra till ett mer levande designområde och historia. Hon är grundare av designbyrån Hjärta Smärta (2001) och designhistorieprojektet Hall of Femmes (2009). Sedan 2017 programansvarig på Beckmans designhögskolas program för Visuell kommunikation.

Theresa Traore Dahlberg är konstnär och filmskapare som formulerar engagerande komplexa berättelser genom skulptur, fotografi och film. Ett centralt tema i hennes konstnärskap är olika former av skiften och hon utgår ofta från egna erfarenheter med förankring i två politiska och sociala kulturer, Sverige och Burkina Faso, samt konsekvenserna av att leva i ett modernt europeiskt sammanhang. Både hennes konst och filmer visas nationellt och internationellt. Hon har fått Tempo Documentary Short Award för sin film Ambassadörens fru (2018) som även var Guldbaggenominerad 2018, och fick 2019 Beckers konstnärsstipendium.

Arvode och tidsplan
Produktionen påbörjas december 2023 och samtliga materialkostnader täcks av projektet. Arvode för att delta i projektet faktureras med 7500 kr exkl. moms som betalas till den av juryn utvalda person som får uppdraget när upplagan är tryckt, signerad och godkänd av Grafikens Hus. Projektet täcker inte resor eller boende. Konstupplagan kommer att bli en del av Grafikens Hus kommande samling och säljas i Grafikens Hus konstshop, där ersättning till konstnären för sålda verk betalas ut en gång per år.

Skicka din ansökan via e-post till: callforprint@grafikenshus.se, senast 19 november.

Så bedömer vi ansökan
Urvalsprocessen baseras på det inskickade materialet i ansökan. Ansökningarna kommer att bedömas av en tillsatt jury (TBA).

Har du frågor? Mejla callforprint@grafikenshus.se

 

 

*BIPOC: Black, Indigenous, and People of Color