Artist-in-Residence: Aron Kullander-Östling, Stina Löfgren och Anton Alvarez

Under våren 2015 genomförde vi årets första Artist-in-Residence tillsammans med konstnärerna Stina Löfgren, Anton Alvarez och Aron Kullander-Östling. Under en månad gjorde de om Grafikens Hus tillfälliga lokal i Mariefred till sin ateljé där de utforskade och undersökte hur framtidens grafik skulle kunna se ut. Ett Artist-in-Residence innebär att konstnärer får möjlighet att under en längre period utforska sitt konstnärskap. Grafikens Hus erbjuder material, lokal och arvode under perioden.

För Grafikens Hus var just dessa tre konstnärer helt perfekta i arbetet att utforska och utmana den grafiska genren. De har de senaste åren, på olika sätt, arbetat med flera projekt där konstgenrer möts och tar sig flera olika uttryck. I bland som affisch, ibland som en pall och ibland som en installation. Besökare var välkomna att titta in på arbetet när konstnärerna var på plats och den 4 juli arrangerades ett Öppet hus med konstnärssamtal. Bilder från arrangemanget kommer längre ner.

Aron Kullander-Östling, Stina Löfgren och Anton Alvarez

Aron Kullander-Östling, Stina Löfgren och Anton Alvarez


5 frågor till Aron, Stina och Anton

Våren 2015 pratade Grafikens Hus med Stina, Anton och Aron inför deras samarbete.

Hej på er! Ni ska tillsammans genomföra ett två månader långt Artist-in-Residence här på Grafikens Hus. Berätta vad ni tänkte när ni fick frågan från Nina Beckmann. Hur gick tankarna?
Kul! Att få möjligheten och förtroendet att under en längre period få experimentera utan ett definierat mål känns som ovanliga och fantastiska förutsättningar för att kunna komma fram till något intressant. Det är när man inte vet och kan föreställa sig slutresultatet som innovation kan hända – tror vi!

Hur skulle ni beskriva er själva och ert konstnärskap?
Alla vi jobbar ganska brett. Anton gör möbler och installationer för en galleriscen; Aron jobbar mycket med trycksaker men också olika konceptuella och rumsliga projekt; Stina jobbar med bilder, ofta figurativt, på olika typer av underlag.

Har ni arbetat ihop tidigare? Finns det en gemensam nämnare i era respektive konstnärskap?
I olika konstellationer har vi gjort det, men aldrig alla tre på samma gång! Nyfikenhet och experimentlusta är en drivkraft för alla tre. Att vi inte är rädda för att testa nya saker och utveckla befintliga tekniker. Hantverket är centralt i alla våra praktiker, och vi ser en styrka i att kunna utföra saker i egen regi. Kanske också att vi på olika sätt ser misslyckanden som katalysatorer för något nytt: vi är inte rädda för att ligga på gränsen till ett misslyckande.

Ett Artist-in-Residence handlar ju om att ni som konstnärer ska få möjlighet att fördjupa ert arbete och testa gränser under en längre tid. Här på Grafikens Hus blir det naturligt att testa grafikens möjligheter och utmana dess gränser. Hur tänker ni att man som besökare eller intresserad kommer kunna ta del av ert arbete?
Under arbetets gång kommer dörrarna alltid stå öppna för nyfikna besökare, sen kommer projektet att visas upp i slutet av perioden. Vi planerar även att producera en bok och ännu en utställning under hösten för att knyta ihop projektet.

Har ni arbetat med grafik tidigare? Och hur tänker ni kring framtidens grafik – vad skulle det kunna vara tror ni?
Stina och Aron är väl bekanta med grafikvärlden, medan området är nytt för Anton. Som en introduktion till det här projektet har vi diskuterat den rådande definitionen av grafisk konst, för att ha det som utgångspunkt när vi nu försöker bredda definitionen. Grafik handlar ju om reproduktion, och eftersom vi i det här projektet kommer arbeta i övergången mellan 2D och 3D kommer vi hamna i olika definitionsmässiga gråzoner. Vilket är exakt där vi vill vara!


Öppet hus i Mariefred, 4 juli 2015

Konstnärerna demonstrerar hur gjutningen av flexibla ramar gått till. Öppet hus 4 juli 2015.

Konstnärerna demonstrerar hur gjutningen av flexibla ramar gått till. Öppet hus 4 juli 2015.

frottering_1

Alla bär träd_3


Test Pressings

test_pressings-beige_spider

Test Pressings är en publikation som visar de verk och tekniker som konstnärerna producerade på Grafikens Hus. Lanseringen skedde den 19 november 2016 i samband med att konstnärerna ställde ut sina alster på Minibar i Stockholm. Utställningen var även öppen den 26 november.


Stina Löfgren, Anton Alvarez och Aron Kullander-Östlings residens på Grafikens Hus är en del av Grafikens Hus projekt Framtidens Grafik.