Grafikens Lott

Under åren 1995-98 har 75 svenska konstnärer fått sina grafiska bilder exponerade på penninglotterna under mottot »Var mans konst på var mans lott«. Sammanlagt har 36 miljoner grafiklotter tryckts.
51 av konstnärerna har fått göra var sin upplaga grafiska blad som utgör vandringsutställningen Grafikens Lott.

När Grafikens Hus öppnade 1996 var det med den uttalade målsättningen att sprida den grafiska konsten till det svenska folket. …och i verkligheten Och vad kunde vara bättre än Penninglotten. Var fjortonde dag trycks 500 000 Penninglotter på Svenska Spel. Genom att ställa ut en reproduktion i miniatyr av ett grafiska blad på en lottsedel så skapades Sveriges största konstgalleri.

Från 1995 till 1998 gav Svenska Spel ut 75 lottsedlar med olika grafiska blad förmedlade av Grafikens Hus. Originalen till 51 av dessa har nu bildat en vandringsutställning som under två år visas runt om i hela landet. Tillsammans ger denna folkutställning en bild av den grafiska konsten i Sverige just nu.

Lottsedlarna från Svenska Spels grafikutgivning har blivit ett samlarobjekt och den som har alla 75 har en fin grafiksamling svenskt 1990-tal.