Helene Billgren

Natten till den 16 mars brann Grafikens Hus ned till grunden. Ett av de pågående projekten var sommarens stora utställning med Helene Billgren som på grund av branden riskerade att inte kunna visas. Men utställningen blev av genom Grafikens Hus c/o verksamhet. Billgrens grafiska blad kan beskådas både på Wanås Konst till den 2/11 och  i Grafikens Hus nya lokal på Storgatan 15 i Mariefred till den 28/9.

billgren

Bild: Helene Billgren i sin ateljé. Foto: Weng Cho Jui.

Genom Grafikens Hus c/o-verksamhet öppnade Helene Billgrens utställning, For good and for bad, den 14 juni på Wanås Konst i nordöstra Skåne.

– När jag insåg att sommarens utställning med Helene Billgren inte skulle kunna ske på Grafikens Hus i Mariefred började jag fundera på andra platser där Helenes grafik skulle passa. Den första idén jag fick var Wanås Konst. Jag kan se att det finns många likheter mellan våra verksamheter. Och det är verkligen ett fantastiskt ställe! När jag pratade med Elisabeth Millqvist och Mattias Givell på Wanås Konst var de strålande i sitt snabba sätt att hantera frågan och justera i sina utställningsplaner för att kunna hjälpa oss efter branden, berättar Grafikens Hus vd Nina Beckmann.

– Branden gjorde mig naturligtvis väldigt ledsen, då jag på den korta tiden jag hann trycka på Grafikens Hus verkligen började uppskatta det fina huset, människorna och den rofyllda omgivningen. Jag är väldigt glad och tacksam för erbjudandet från Wanås Konst och ser fram emot att få visa min utställning For good and for bad i sommar.

Helene Billgren är en av våra främsta konstnärer som under de senaste åren gjort sig känd för sitt färgstarka måleri med en mystisk och förtrollande bildvärld. En bildvärld som nu får en ytterligare dimension genom grafiken.

– För mindre än ett år sedan besökte jag Helene i hennes ateljé. Vi talade om målningarna, och om att starta på nytt. Det visade sig bli början på ett samarbete som händer nu. Jag ser fram emot att se Helenes bildvärld ta plats på Wanås Konst. Elisabeth Millqvist, chef och konstnärlig ledare, Wanås Konst.

Kort fakta

Helene Billgren föddes 1952 i Norrköping. Hon studerade på Valand Konsthögskola i Göteborg. Helene har arbetat med offentliga utsmyckningar samt ställt ut på många museer och gallerier i Sverige. Hon är representerad av Galleri Magnus Karlsson.

Utställningen For good and for bad invigdes den 14 juni på Wanås Konst och pågår till den 2 november. Utställningen visas även i Grafikens Hus nya lokal på Storgatan 15 i Mariefred till den 28 september.