Karin Cyrén & Siri Ahmed Backström

Finissage söndag 23/11: Nina Beckmann håller ett längre samtal med konstnärerna med start kl 14.

Vårat rum syftar på en egen plats: vårt samarbete. Vi gick i samma klass på Konstfack, där vi båda fastnade för bilderboken som berättandeform. När vi slutat skolan 2011 ville vi fortsätta prata och experimentera kring bildberättandet, och startade då det projekt som vi kallar Våra vänner.

Under namnet Våra vänner har vi publicerat de egna böckerna Maraton av Karin och Våra liv av Siri. Nu har vi gjort vår första bilderbok tillsammans, Vem hämtar vem?. Boken går att läsa från två håll, med en gemensam slutscen i mittuppslaget. Den kom till ur en helt kollektiv process – vi minns inte själva vem som kom på vad.

Vem hämtar vem? av karin Cyrén & Siri Ahmed Backström

Bild: ur Vem hämtar vem? av Karin Cyrén & Siri Ahmed Backström

Vårat rum visar några av de projekt vi gjort med Våra vänner, som två nya screentryck av bilder från Vem hämtar vem? och ett nu pågående projekt där vi testar många snabba idéer till bildberättelser. Vi visar också originalbilder från några av våra senaste egna arbeten.

Det här är den andra versionen av utställningen Vårat rum. Den första arbetade vi med i Grafikens Hus verkstad under vårvintern, men två veckor innan utställningen skulle öppna förstördes den tillsammans med allt annat i den stora branden. Nu blir det en annan utställning.

Kramen, Siri Ahmed Backström

Bild: ur Dom som är kvar av Karin Saler och Siri Ahmed Backström.

 

Strandstaden, Karin Cyrén
Bild: ur Strandstaden av Karin Cyrén.

Om konstnärerna

Karin och Siri i Grafikens Hus verkstad

Bild: Karin Cyrén och Siri Ahmed Backström i Grafikens Hus verkstad våren 2014.

Karin Cyrén bor och arbetar som frilansillustratör vid Telefonplan i Stockholm. Hon har illustrerat Paraplyresan av Håkan Jaenson, Alfabeta 2011 och Den nya flickan av Kristian Fredén, Lättlästa Förlaget 2012,  samt den egna textlösa bilderboken Maraton, gjord som kandidatprojekt på Konstfack 2009. I maj i år kom hennes första helt egna bok, Strandstaden, ut på Alfabeta. Hon har ställt ut bilder, grafik och skulpturer på bland annat Svenska Institutet i Paris, Galleri Steinsland Berliner och Galleri Toppen i Stockholm.
http://www.karincyren.se

Siri Ahmed Backström bor och arbetar i Bagarmossen i Stockholm och har gett ut bilderböckerna God natt (Nilleditions 2012), Jag ska försöka beskriva dig precis så fin som du är och Syskondagen (båda på Urax förlag 2013), samt några egenutgivna böcker, alla med egen text och bild. I maj kom Dom som är kvar (text av Karin Saler, Urax förlag) ut och i januari 2015 utkommer Rovan (text av Joar Tiberg, Karneval förlag).
http://www.siriahmedbackstrom.com

Både Karin och Siri var bland de 31 illustratörer som blev utvalda att representera Sverige vid det svenska hedersgäståret på barnlitteraturmässan i Bologna 2013. Siris och Karins gemensamma bok Vem hämtar vem? kom ut på Lilla Piratförlaget hösten 2014.