Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild

Hösten och vinterns stora utställning tar sitt avstamp i den högaktuella seriekonsten. Det är en grupputställning där vi bjudit in några av Sveriges främsta serietecknare att jobba i vår verkstad, i de grafiska teknikerna utifrån deras eget bildspråk. ”Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild”, det är vårt fokus i denna utställning.

Utställningen behandlar två huvudgenrer inom svensk seriekonst idag: Politiska serier samt den sedan 90-talet så populära serieversionen av utvecklingsromanen. Sedan 90-talet har utvecklingsromanen varit en stark genre i serie-Sverige.

– De senaste årens berättelser, sättet att teckna och viljan att ifrågasätta makten och samhällsstrukturer är intressant att visualisera. Jag och Sara Teleman ville korsbefrukta grafik, serier och politik tillsammans med några av Sveriges främsta serietecknare. Vi är utomordentligt nöjda med resultatet, säger Nina Beckmann vd, Grafikens Hus.

Joanna Hellgren, Kvällspromenad. Torrnål 2013.

Bild: Kvällspromenad. Torrnål 2013. Joanna Hellgren.

Flera av serietecknarna har jobbat fram nya bilder i verkstaden på Grafikens Hus. Joanna Hellgren, som skapat böckerna om Frances, har till exempel använt torrnål för att rista fram en bildserie om en flicka som har växt ur både sig själv och världen. Sara Granér däremot har valt att arbeta i screen med max två – tre färger. Det har medfört att hennes annars så väldigt färgrika bilder blir mer grafiska och kondenserade. Sara Granér fick nyligen ta emot Adamsonstatyetten som delas ut av Svenska Serieakademin. Hon är en av våra mest kända serietecknare och släppte i fjol det uppmärksammade seriealbumet; All I want for Christmas is planekonomi.

– Jag har uppmuntrat dem till att lita på bildens kraft, och att våga gå upp i format. Jag ville gärna att de skulle gå utanför sina ordinarie ramar och pröva andra uttryckssätt än att göra små serierutor, fortsätter Nina Beckmann.

Hanna Gustavsson, Skymning. Screentryck 2013.

Bild: Skymning. Screentryck 2013. Hanna Gustavsson.

Andra medverkande är Liv Strömquist, en av våra främsta satiriker, Mats Jonsson, en av 90-talets stora inom den självbiografiska serien, Joanna Rubin Dranger, professor i illustration på Konstfack samt Julia Thorell, känd för sin hyllade serieroman Juni och den spännande debutanten Hanna Gustavsson.

Konsten att förändra med bild
Bilden: Julia Thorell trycker i vår verkstad inför kommande utställning.


Artist-in-Residence

Ett Artist-in-Residence kommer att äga rum tillsammans med Iaspis/Konstnärsnämnden i oktober. Inbjudna konstnärer är Esther Pearl Watson (Unlovable) och Mark Todd som kommer att arbeta i vår verkstad och göra en utställning på Grafikens Hus.


Vernissage

Se bilder från öppningen den 12 oktober.


Samtal med konstnärer inför utställningen

Här kan du lyssna på en liten sekvens av ett samtal Nina Beckmann har med Sara Granér och Joanna Hellgren under arbetet med utställningen.


Curator på Grafikens Hus är Nina Beckmann och Sara Teleman. Projektledare är Eva Stenstam. Kontakta gärna nina.beckmann@grafikenshus.se för frågor eller mer information.