Kristina Anshelm, Ulla Wennberg & Helena Mellin

I hemma hos (Printmakers at Home) bjuds vi in i en värld där inne och ute flyter ihop, tvådimensionell grafik förvandlas till skulptur. De tre konstnärerna Kristina Anshelm,
Helena Mellin och Ulla Wennberg har med hjälp av träplankor och grafiska blad byggt upp installationer av björkdungar där hemmiljön förvandlas till vild natur och naturen stävs av hemmets behov.

Björkdungarna är möblerade med detaljer från våra hem som handdukar på tvättlinor, soffor med kuddar, pinnstolar eller t.ex. en fågeholk. På alla dessa föremål är sedan trä- och linoleumsnitt påklistrade, tryckta på tyg eller monterade som lampor.

AWM

Björken står som en symbol för det nordiska klimatet men är också ett typsikt trädslag i svensk och finländsk möbeldesign. Ordet björk kommer från det fornnordiska birk som också har betydelsen av en handelsplats. Dessa installationer med träsnittsobjekt kan ses som en kommentar till den samtida hetsen kring idealiserade hem. Vår bostad blir alltmer en handelsplats för en strömlinjefromad estetik och svåruppnåeliga livsideal.

I det här landskapet kan dock allt hända. Bland träden där vi väntar oss mörker och vilda djur, lyser en lampa upp. Ett bord är dukat med simmande porslinsfåglar, ockå dessa gjorda som träsnittskollage. Vad är det som gömmer sig i skåpen? Välstrukna linnedukar eller konstfulla hemligheter?