Marie-Louise Ekman & Sister Corita Kent

Marie-Louise Ekman, Bra

Bild: Marie-Louise Ekman.

Marie-Louise Ekman blir nästa stora konstnär som ställer ut på Grafiken Hus i Mariefred i sällskap med den radikala nunnan Sister Corita Kent. Marie-Louise Ekman är en av Sveriges viktigaste konstnärer, ständigt på väg och hela tiden driven av sin egen riktning. Grafikens Hus sommar- och höstutställning visar bland annat grafiska verk från Marie-Louise Ekmans privata samling.

Verken hon skapade under 2000-talet har aldrig tidigare visats för allmänheten, och den grafik som tillverkades under 70-talet har inte visats sedan åttiotalet. En del av konstverken är hämtade från en tidigare uppskattad utställning på Tensta konsthall från 2012, Göra som man vill: Marie-Louise Ekman i sällskap med Sister Corita Kent, Mladen Stlinovic och Martha Wilson.

Marie-Louise Ekmans konstnärskap är tidlöst och ständigt aktuellt. Hon är en tongivande och stilbildande konstnär som gärna skildrar vardagliga miljöer, men drar sig inte för att blanda in det absurda och surrealistiska i bilden. Hon rör sig obehindrat över gränserna. Använder gärna konsthistoriska referenser och blandar med populärkulturella inslag.

Sister Corita Kent

Bild: Sister Corita Kent

Marie-Louise Ekman får sällskap av Sister Corita Kent på Grafikens Hus sommar- och höstutställning; Förförelsens och motståndets tryck, 6 juli – 3 november. Corita Kent blev nunna 1938 och använder ett modernt konstuttryck. Hon var en rebellisk modern nunna, som hämtade inspiration från Los Angeles gatukultur. Hennes formspråk är starka färger och ofta en kombination av text och bild. Spirituella, poetiska och sociala budskap var det som gjorde henne känd.

Välkommen till en utställning med färgstark och egensinnig grafik.

Press

Lyssna på intervjun med Marie-Louise Ekman som sändes i Kulturnytt, P1 fredag 5 juni.