Sten sax von Zweigbergk

Denna utställning är resultatet av ett samarbete mellan illustratörerna Maja Sten och Tyra von Zweigbergk. Med utgångspunkt från sina respektive bildvärldar har de klippt och skurit fram en gemensam pappersvärld som nu fyller Grafikens Hus. I svävande mobiler har de klippta karaktärerna satts samman och bildat nya konstellationer. De blir till familjer, omaka par och berättande scener. Det är saxen, skalpellen och pappret som har fått styra och vävts samman med illustratörernas olika intressen och ingångar. Materialet och tekniken blir verktyg för att skapa en gemensam scen.

I von Zweigbergks avskalade stil kan man se spår av folkkonst från olika delar av världen, Malevich, Calder och Paul Rand. Stens detaljerade stil lånar från graveringsteknik och naivism. I detta projekt har hon inspirerats av etnografiska masker, totempolar och inuiternas konst. Folkkonsten förenar de båda illustratörerna. På Grafikens Hus blandas de samman, lånar och byter med varandra.

Samtliga mobiler är till salu, pris från 250 kr – 2000 kr.

Maja Sten

Sten sax von Zweigberk på Grafikens Hus i Mariefred

Om konstnärerna

Tyra von Zweigbergk är utbildad på Beckmans School of Design, bor och arbetar i Stockholm. Bland uppdragen finner man en hel del redaktionell illustration, men också textilmönster för tex Minimarket och Moonkids. Ett senare projekt är också en bildvärld för en app gjord för Granimator. Utöver detta gör hon egna projekt såsom en målarbok, affischer, dockor och fria bilder. Hon har vunnit ett flertal priser i tävlingen Kolla!. Senast i år med en poster.
www.tyra-v-z.com

Maja Sten är utbildad vid institutionen för Grafisk design och Illustration på Konstfack. Därefter flyttade hon till London och fullföljde sin magisterexamen 2002. Sedan dess har hon arbetat som frilansillustratör baserad i Stockholm. Hon arbetar ofta med mönster och gärna i tredimensionella föremål och bland hennes egna projekt finns en kollektion berättande tapeter, en dörrstopp i gjutjärn och etsade smycken i guld.
www.majasten.se