Tryck, Frihet och Revolution

Lördag 23 mars öppnade utställningen Tryck, Frihet och Revolution – en mexikansk donation med grafisk konst av mexikanska och internationella konstnärer som givit sin personliga bild av det Mexikanska frihetskriget 1810 samt Mexikanska Revolutionen 1910.

I samarbete med Mariefreds skola ställer elever ur årskurs 6 ut tolkningar av utställningen. Eleverna har arbetat i skolan på temat ”Vad är frihet för mig?” och sedan tryckt sina personliga bilder i Grafikens Hus verkstad.

Utställningen invigdes 23 mars av Peter Jedar, rektor Mariefreds skola, tillsammans med Lorelee Arias Vázquez från Mexicos Ambassad och Nina Beckmann, VD Grafikens Hus.

Mariefredsskolan 6A på Grafikens Hus

Se fler bilder på när Mariefredsskolans sjätteklassare var hos oss och tryckte sina konstverk.

Bakgrund

År 2012 fick Grafikens Hus ta emot donationen, ”Estampas, Independencia y Revolución” / ”Prints, Independence and Revolution”-collection. I samband med 200-års respektive 100-års jubiléet av Mexikanska frihetskriget 1810 samt Mexikanska Revolutionen 1910 arrangerades 2010 en stor konstsatsning i Mexico. Flera mexikanska konstinstitutioner bjöd in femtio av de främsta konstnärerna inom samtida grafik, både från Mexiko och internationellt. Uppdraget var att på ett personligt plan tolka eller utgå ifrån Mexikanska frihetskriget 1810 samt Mexikanska Revolutionen 1910.

Varje konstverk trycktes i en upplaga av hundra exemplar som sedan donerades ut över världen. Samtidigt producerades en bok som presenterar projektet. I boken skriver man bland annat om det demokratiska i den grafiska konsten, att den inte endast är till för eliten utan, då den ofta trycks i flera upplagor, är tillgänglig och kan den ses av många olika människor och hänga hemma hos fler personer. Grafisk konst = den demokratiska konsten.

I boken summeras även att i själva essensen av etsningar och grafiska tryck finns ett inslag av att bryta gränser. Därför behöver ett projekt som detta (Estampas, Independencia y Revolución) alltid utgå ifrån en gemensam dialog. Det är något som Grafikens Hus ville ta fasta på och utveckla.

I samarbete med Mariefreds skola bjöds därför elever från årskurs 6 in för att tolka utställningen och temat ”vad är frihet för mig”.  Eleverna arbetar under vintern 2013 i skolan på temat, skapar sina personliga konstverk som de sen trycker sen får trycka i Grafikens Hus verkstad. Resultat visas ihop med utställningen Tryck, Frihet och Revolution.

 

La Muerte, Mexikanska donationen Grafikens Hus

La Muerte, René Derouin. 2010.