Världens Cirkus

En utställning för stora och små barn – om magin, glädjen, sorgen och livet i cirkusens värld. Här visas koncentrerade balansakter och ett gränslöst, akrobratiskt gycklande.

Konstnärerna, som på olika sätt lockas av att gestalta cirkuslivets bilder, är Leif Ericson, Cecilia Frisendahl, Åke Johansson, Jorgo Krallis, Ann Margret Dahlquist-Ljungberg, Acke Oldenburg och Gerald Steffe. Utställningen har sammanställts av Jordi Arkö och Thomas Kjellgren.

De medverkande grafikernas hållningar är mycket olika men upplevelsen av cirkusen som en livets arena är gemensam. Mitt i det intensivt upplysta ögonblicket finns alltid också ett annat perspektiv, som visar på livets allvar. Vad döljer sig egentligen bakom masken?

En mera svartvit ofrånkomlighet står Åke Johansson för i sin Cirkussvit . Sju kopparstick som med sin tydliga och känsliga linje skildrar en mycket suggestiv cirkusvärld, både inne i och utanför manegens bländande strålkastarljus.

På en cirkus är det den skickligt uppövade mångfalden som gäller. Hos Leif Ericson, Jorgo Krallis och Acke Oldenburg möter vi en färgsprakande lekfullhet. Här drar cirkuståget förbi, här träder clownerna fram och i de svävande mobilerna anar vi trapetskonstnärernas utmaningar. En ballerina möter vi också i en bild av Ann Margret Dahlquist-Ljungberg.

»Cirkusföreställningarna domineras inte längre av hästnumren, men sådana är alltjämt en förutsättning för att man skall tala om en äkta cirkus«, står det i ett av våra nyaste uppslagsverk. Det finns naturligtvis inte plats för några verkliga hästar i Stallgången men vi möter i stället märkliga fantasidjur och konstfulla skapelser. Både Gerald Steffe och Cecilia Frisendahl ger oss, i sina bilder, djur som vi aldrig tidigare har mött.

Men det är inte enbart grafiska bilder i den här utställningen. Den innehåller även målningar, objekt, affischer och masker. Dessutom lovar vi säkert inte för mycket när vi säger att det under utställningens gång kommer att bjudas på både stillsamma och spektakulära överraskningar.

Thomas Kjellgren
Intendent