VÄXA på Eskilstuna konstmuseum

Grafikens Hus visar projektet VÄXA, med konst av elever från Thomasskolan i Strängnäs. Genom VÄXA har Grafikens Hus och eleverna på särskolan samarbetat under flera terminer. Syftet är att ge eleverna möjlighet att utveckla sin kreativitet under lång tid, genom många, regelbundna arbetspass.

Utställningen visar olika pedagogiska ingångar, olika material och olika tekniker som alla syftar till att väcka och utveckla kreativiteten hos eleverna. Det övergripande temat är samma som projektets namn – att växa.

Tidigare i vår brann vår konsthall ned till grunden men genom en c/o-verksamhet lever vårt arbete vidare. På nya platser och i nya sammanhang. Nästa nedslag blir alltså hos Eskilstuna konstmuseum.

Bland allt det som förstördes i branden fanns även de vackra konstverk som eleverna från Thomasskolan skapat. Inför denna utställning har därför barnen på kort tid fått skapa nytt. Det kändes mycket tungt när vi träffade eleverna första gången efter branden och behövde bekräfta att allt brunnit upp. Men som Eddie, en av eleverna, konstaterade: ”Vi kan skapa nytt”.