En viktig grej – serieturné under 2015

 

Under 2015 gjorde Grafikens Hus sin första utställningsturné. Serieutställningen besökte sju orter runt om i Sverige. Genom workshops, debatter och seminarier ville vi locka fram fler serieskapare och fler berättelser.

Screenram med motiv av Hanna Gustavsson

Vintern 2013/2014 visades utställningen Vi har en viktig grej på gång – konsten att förändra med bild på Grafikens Hus i Mariefred. Till utställningen bjöds sju av Sveriges främsta serietecknare in att testa övergången från serieruta till grafiskt blad. Utställningen presenterade två huvudspår inom den svenska seriekonsten: de politiska serierna och utvecklingsromanen. Under hela 2015 gick utställningen, med kompletterande workshops och seminarier, på turné runt i Sverige för att locka fram fler serieskapare och därmed bredda utbudet av berättelser.

Som en viktig del i utställningsturnén tog Grafikens Hus fram en hemsida där man själv kan skapa egna serier genom en seriegenerator eller ladda upp bilder på sina teckningar. Denna sida finns fortfarande tillgänglig även fast att turnén nu är avslutad. Här finns en lärarhandledning och information om alla 7 konstnärerna och bilder på deras medverkande konstverk. Besök sidan här.

– Konst ska diskuteras, väcka känslor och öppna för nya tankegångar. Och serier är ett av de mest politiska konstuttrycken vi har idag. Vi vill att fler ska berätta sina historier genom serier, för det behövs fler röster, säger Nina Beckmann, vd på Grafikens Hus.

Liv Strömquist, Isprinsessa. 2013.

Bild: Isprinsessa, Liv Strömquist. Screentryck 2013.

Utställningen visade bilder som serietecknarna har jobbat fram och tryckt i samarbete med Grafikens Hus. Joanna Hellgren, som skapat böckerna om Frances, använde till exempel torrnål för att rista fram en bildserie om en flicka som har växt ur både sig själv och världen. Sara Granér, Hanna Gustavsson och de övriga har valt att arbeta med screentryck och testat vad som händer när deras figurer får växa sig stora och ta plats.

Screentryckare Cecilia Enberg

Bild: Cecilia Enberg trycker screen inför serieturnén.

I turnéversionen av utställningen spelade workshops och föreläsningar en viktig roll. Serietecknarna som höll i dessa workshops och de olika föredragshållarna skilde sig åt mellan de olika orterna så variationen under året blev stor. På Eskilstuna konstmuseum föreläser t.ex. Monica Hellström, serieskapare och illustratör utbildad på Beckmans och doktor i klassiska studier vid Columbia University, samt Sara Olausson, då aktuell med projekten Det kunde varit jag samt antologin Kvinnor ritar bara serier om mens. I Norrköping skedde alla workshops i samarbete med ABF och en grupp nyanlända vuxna från Syrien medan fokus i Kiruna var på högstadieungdomar. På Malmö konstmuseum skedde bland annat ett konstnärssamtal mellan Grafikens Hus vd Nina Beckmann och konstnärerna Liv Strömquist och Sara Granér. Lyssna på samtalet här.

 

Joanna Hellgren, Kvällspromenad. 2013.

Bild: Kvällspromenad, Joanna Hellgren. Torrnål 2013.

Utställningen turnerade till: Eskilstuna konstmuseum, Södertälje konsthall, Dalarnas museum, Konstmuseet i Norr i Kiruna, Arbetets museum i Norrköping, Örebro konsthall och Malmö Konstmuseum.


Projektet genomfördes tack vare generöst stöd från PostkodLotteriets Kulturstiftelse.