”Vi använder samma bokstavstyper som när verkstaden öppnade 1879” – The Hatch Show Print (USA)

Svenska / English

The Hatch Show Print i Nashville är ett av få kommersiella tryckerier som använder sig av trätyper och boktryck. Det grundades 1879 och har sedan dess framgångsrikt tryckt en stor mängd affischer.

Text: Meryem Saadi, Foto: The Country Music Hall of Fame and Museum

I tryckerivärlden är, The Hatch Show Print (HSP), känt för två saker. Till att börja med, för deras tydliga amerikanska stil och för det andra, att de har lyckats överleva och frodas då andra boktryckarverkstäder blivit tvungna att slå igen när offsettrycket introducerades på marknaden. På frågan om vad som är hemligheten bakom deras 139-åriga framgång, svarar de att det beror på ”det faktum att vi alltid har kunnat anpassa vårt arbete utifrån kundernas behov”. Anledningen till att HSP har haft möjligheten till att göra just det är att deras egna designers aldrig kom att lämna dem. Sedan tryckeriet öppnade upp dörrarna så har de aldrig tryckt affischer som inte var designade av dem själva.

Deras grundare, bröderna Hatch, sökte alltid efter en enkelhet, efter en balans mellan typsnittets storlek och stil, och det fanns en motivering bakom alla val. Deras sätt att arbeta ledde fram till fantastiska affischer som allt sedan dess har tryckts för hand, en i taget, en färg åt gången. Mer än ett århundrade senare, återfinns de här tumreglerna om god design i HSP affischer då de fortfarande arbetar under samma premisser – med traditionella trä- och metalltyper: ”Vi använder samma bokstavstyper som vår verkstad köpte in och använde när den öppnade 1879. I kombination med handutskurna träsnitt, bläck blandat för hand och tryck skapat för hand, ja, allt det syns i det färdiga trycket. De är inte perfekta, så du upplever handgjorda kvaliteter i dem. Den här tryckprocessen, den skiljer sig från de snabba tryckprocesser som finns tillgängliga i dag och det gör vår produkt speciell, och högre värderad.”

Foto: Donn Jones

Det förklarar varför företagare och aktörer i underhållningsbranschen under slutet på 1900-talet och början av 2000-talet valde att anlita HSP för sina affischer, vilka som nuförtiden används som en slags historiska klenoder för att fira en speciell händelse eller ett evenemang. Numera, beställer även country-musiker och andra ”gamla trogna” affischer från deras tryckeri, liksom de som har andra former av evenemang, som all-star wrestling och rock & roll.

I dag arbetar HCP dedikerat med att bevara sin samling av trätyper och motiv i träsnitt. De har om och om igen i över hundra år återanvänt sina träsnitt och olika bokstavstyper. Det innebär att några av de typer som används i dag var också med när de tryckte affischer för Elvis Presley, Hank Williams, Louis Armstrong eller Dolly Parton. Dessutom ser HCP kunskapsöverföring som ett av deras viktigaste uppdrag, speciellt då de märker att trycktekniken också används för att producera konst. Varje år välkomnar de studenter som läser grafisk design för en praktikperiod hos dem i Nashville, så att studenterna kan bidra till en fortsatt utveckling av boktrycket: ”Det är så långt ifrån vad de flesta människor gör varje dag (mobiltelefoner, datorer och andra digitala verktyg), att undervisning om historien och det vackra i processen är viktigt för att boktrycket ska fortsätta att överleva och frodas”.