The natural enemies of books

Grafiska formgivargruppen MMS har under 2017 gjort ett residens hos Grafikens Hus och presenterar den 11 november 2017 – 14 januari 2018 utställningen The Natural Enemies of Books på Konstakademien i Stockholm.


Utställningen presenterar arbetet de utfört med projektet The Distaff Side, som utgår ifrån boken Bookmaking on the Distaff Side. Boken publicerades 1937 och är ett unikt samlingsverk där olika kvinnor från tryckbranschen med hjälp av olika tryckmedier uppmärksammar branschens ojämlikheter.

Sedan ett par år tillbaka har de grafiska formgivarna Maryam Fanni, Matilda Flodmark och Sara Kaaman använt boken Bookmaking on the Distaff Side som receptbok och grund för experiment inom olika grafiska och typografiska tekniker. Boken, vars titel betyder ungefär ”Bokhantverk på spinn-sidan”, publicerades 1937 av gruppen The Distaff Side som ett upprop av kvinnor inom tryckbranschen.

Boken har beskrivits som ett knytkalas, ett tjugotal bokbindare, tryckare, typografer, illustratörer och författare har bidragit med historiska, satiriska och kritiska essäer, poem, manifest och typografiska experiment som beskriver branschen och föreslår en feministisk omtagning av bokhistorieskrivning. Utställningen The Natural Enemies of Books är en samtida respons på, och ett rumsligt tillgängliggörande av, ett annars svårtillgänglig antikvariskt objekt.

MMS (Maryam Fanni, Matilda Flodmark och Sara Kaaman) samarbetar sedan 2012 med gemensamma undersökningar inom visuell kultur med fokus på kvinno- och arbetarhistoria.

Projektet är finansierat av Konstnärsnämnden och genom en Artist-in-Residence-period på Grafikens Hus i samarbete med Södertälje Konstnärskrets. Tack till Nina Beckmann, Olof Sandahl, Ulla Wennberg, Ciara Phillips, Emmy Dijkstra, Katja Winkes.

Vernissage den 11 november. Därefter håller utställningen öppet tisdag – fredag 11–17, lördag – söndag 12–16.


Utställningen The Natural Enemies of Books är en del av MMS residens hos Grafikens Hus. Läs mer här.