Rossana Mercado-Rojas är vinnaren av Call for Print 2022

Svenska / English

Juryn för årets Call for Print är klara med sitt arbete, och vi är glada att kunna meddela att Rossana Mercado-Rojas är vinnaren av Call for Print 2022! Rossana kommer att trycka ett verk i upplaga i samarbete med Grafikens Hus. 

Juryn för denna utlysning var Mmabatho Thobejane, producent för MDT, tillsammans med den multidisciplinära konstnären och designern Johnny Chang. Utlysningen gästcuraterades av Daniel Feng.

Här är juryn motivering och ord om Rossanas arbete:

Rossanas arbete tar avstamp i kollektiva och samhälleliga berättelser och relationer, och arbetar ofta genom och med flera röster för att engagera sig aktivt och direkt med människor och samhället i det offentliga rummet. Vi uppskattade det kritiska, intersektionella och politiserade fokuset mot förhållanden kopplade till hennes egen position och som uttrycker sig genom en bred sfär av socialt, kulturellt och materiellt skapande såväl som i vardagslivet. Där konst och grafik ofta ses som ett resultat av ett individuellt arbete, föreslår hon att snarare fokusera på den kraft som konst, performance och printprocesser ger kollektiv och samhällen i kamp, såväl som den kraft som den gör anspråk på när den tar plats. Hennes visuella bildspråk talar till och knyter an Perus och den globala söderns historia och den kunskap som finns där. Genom att arbeta med dekoloniala feministiska praktiker och kollektivitet väver hon en slags rituell intervention över material, medier och utrymmen.

Med och genom kollektivet Hysterix (Angélica Chávez Cáceres, Cecilia Rejtman och Rossana Mercades-Rojas) har Rossana föreslagit att vara värd för kollektivaworkshopar, de kommer att närma sig grafiken genom en metod för kollektiv intervention som ritual. Vi ser fram emot att se hur deras kollektiva arbete kommer att öppna upp olika grafiska processer, och de rösterna, erfarenheterna kommer de att dela med oss alla.

Tack till alla som har ansökt, och vi hoppas att vi ses igen vid nästa års Call for Print!

 

Foto: Anna Drvnik