Roxy Farhat skapar scenografi för Livet Bitch!

Under 2017 samarbetar Grafikens Hus med teaterensemblen Livet Bitch! i Södertälje. Grafikens Hus ansvarar för utformningen av Livet Bitch! scenografi genom konstnären och regissören Roxy Farhat.

Livet Bitch! skapar med den ’unga tjejen’ som norm. Det projekt de skapar skapas av, med och för tjejer. När Grafikens Hus skulle välja ut en konstnär att komplettera projektet föll valet sig naturligt på Roxy Farhat, som tidigare har arbetat nära teatern, bland annat med scenografin för föreställningen Europa Europa och som regissör för radiopjäsen Självporträtt 2016. Hon har även regisserat en mängd musikvideos för artister som Gnucci, Marit Bergman och Zhala.

Farhats arbeten sätter liksom Livet Bitch! kvinnan som norm. Genom sina musikvideos kommunicerar hon  ämnen om bland annat makt, systerskap och feminism. I The Knifes musikvideo A Tooth For An Eye regisserar Farhat ett maktskifte där en ung kvinna med huvudet högt och blicken fäst mot kameran dirigerar en grupp män som måste följa hennes minsta direktiv. I videon I’m In Love för Zhala visualiseras systerskapet genom en kedja av kvinnor som flätar varandras hår.

– Grafikens Hus ser en stor grafisk potential i Farhats estetik och formspråk. De senaste åren har vi genom projektet Framtidens Grafik arbetat med konstnärer som vanligtvis rör sig utanför det klassiska grafikfältet med fantastiska resultat. Att jobba med Farhat blir också ett tillfälle för Grafikens Hus att jobba gränsöverskridande och inkludera moderna, grafiska medier såsom rörlig grafik, kommenterar Nina Beckmann, VD för Grafikens Hus.

Med sin feministiska och humoristiska ton blir Roxy Farhat en tacksam partner till Livet Bitch! vars föreställning har premiär vintern 2017.


Workshops

Workshop i Bitchstudion med Roxy Farhat.

Under hösten 2017 genomfördes 6 workshops där den kommande föreställningens scenografi utformades under ledning av Roxy Farhat. Workshopdeltagarna har bland annat skapat en valvideo med en  greenscreen, diskuterat politiska färger och tagit fram scenrummets utformning tillsammans. Föreställningen med gruppens scenografi har premiär den 25 november på stadsscenen Estrad i Södertälje.

Deltagare: Marika Kiviniemli, Marianne Mikhail och Turid Ekefjord.


Läs mer om Grafikens Hus samarbete med Livet Bitch! här.