Seminariet: The Making of an Archive

Svenska / English

Seminariet: The Making of an Archive 23/11

Välkomna till seminariet The Making of an Archive fredagen 23 november kl. 13-16. Konstnären Jacqueline Hoàng Nguyễn och inbjudna gäster samtalar om familjealbumets betydelse för vår gemensamma historieskrivning, konstnärlig arkivpraktik och fotografiets roll i gräsrotsorganisering.

Plats: Södertälje Science Park, Kvarnbergagatan 12

PROGRAM

13.00 Grafikens Hus vd Nina Beckmann och curator Ulrika Flink hälsar välkommen.

13.10 Konstnären Jacqueline Hoàng Nguyn presenterar projektet The Making of an Archive. (Engelska)

13.30 Sonya Aho, journalist och aktiv i Assyriska Föreningen i Södertälje. Aho berättar om hur hon tänker kring hur man bevarar en förenings historia och vikten av att dokumentera den egna verksamheten. Vi får ta del av det bildspel som Aho tog fram i samband med Assyriska Föreningens firande 2017, då det var 50 år sedan de första assyrierna kom till Sverige. (Svenska)

13.50 Anna Dahlgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet. Dahlgrens forskning berör bland annat fotografialbumet utifrån ett kulturhistoriskt perspektiv. Hennes bok ”Ett medium för visuell bildning: Kulturhistoriska perspektiv på fotoalbum 1850-1950” (2007-2013) analyserar fotografialbum som medium och bildpraktik samt hur dessa bildsammanställningar skapar föreställningar kring tid, minne och identitet. (Engelska)

Anna Dahlgren, professor i konstvetenskap vid Stockholms universitet.

14.20 Paus. Vi bjuder på kaffe/te och frukt.

14.35 Renée Mussai, senior curator, chef för arkiv och research på Autograph ABP, London – en konstinstitution som arbetar internationellt inom fotografi och rörlig bild, med fokus på identitet, representation, mänskliga rättigheter och social rättvisa. Mussai kommer att tala om projektet ”The Missing Chapter: Black Cronicles” och ett insamlingsprojekt kallat ”Photography Roadshows” som syftade till att samla in privata familjefotografier tagna av amatörfotografer. (Engelska)

Renée Mussai, senior curator, chef för arkiv och research på Autograph ABP, London

15.15 Maryam Adjam, etnolog och verksam vid Institutionen för etnologi och kulturantropologi, Uppsala universitet. Adjams avhandling ”Minnesspår – Hågkomstens rum och rörelse i skuggan av flykt” undersöker hur ett minneslandskap tar form i mellanrummet mellan det påtagliga och det förnimbara, det förflutna och det pågående livet. Minnesfragment sammanvävas till ett kollage av vandringar och berättelser, drömmar och platser. (Engelska)

15.45 Frågestund

16.00-17.00 Release av Nguyễns nya bok om projektets kanadensiska del, genomfört i samarbete med grunt gallery (Vancouver) och Gendai gallery (Torronto). 

Anmälan senast 20/11 till amanda.ferrada@grafikenshus.se
Kostnadsfritt
.

Vi släpper även Nguyễns nya bok om projektets kanadensiska del, genomfört i samarbete med grunt gallery (Vancouver) och Gendai gallery (Torronto).

Utställningen The Making of an Archive visas 13 november till 10 december i entrén till Södertälje Science Park. Tack till Södertälje Science Park, KTH och Acturum.

Varmt välkomna!

Toppbild: Konstnären Jacqueline Hoàng Nguyn presenterar projektet The Making of an Archive