Hadil Mohamed utsedd vinnare av Call for Print!

Svenska / English

Det är med glädje som vi kan meddela att konstnären och illustratören Hadil Mohamed är utsedd vinnare av utlysningen Call for Print. Nu startar det nya samarbetet med Grafikens Hus och produktionsprocessen för ett nytt konstverk. 

Ansökningarna bedömdes av en tillsatt jury för utlysningen: Tawanda Appiah, curator, skribent och curaterar GIBCA Extended 2021, Catherine Anyango Grünewald, lektor på Institutionen för design, inredningsarkitektur och visuell kommunikation/Grafisk formgivning & Illustration på Konstfack samt Niki Kralli Anell, gästcurator på Grafikens Hus.

Vi ser mycket fram emot att sätta igång det nya samarbetet med Hadil Mohamed! Håll utkik i våra kanaler där du kan ta del av projektet.

Läs mer om utlysningen Call for Print

 

Juryns motivering: Hadil Mohamed

Hadil Mohameds bilder verkar på flera nivåer; de är omedelbart attraktiva, och vid närmare anblick skildrar de den svarta erfarenhetens komplexitet, både vad gäller kamp och glädje. Mohamed har ett övertygande sätt att porträttera sina subjekt, de står i centrum och utstrålar styrka. Hennes verk är färgstarka, innehållsrika och fulla av liv!

Hadil Mohameds konstnärliga praktik får betraktaren att medvetet reflektera över den samtid vi lever i. Hon är orädd i sin kritik av samhället, samtidigt som hon talar till betraktaren genom ren entusiasm och glädje till hantverket. Juryn är tagen av Hadil Mohameds generösa berättande som fyller en viktig funktion inom konstens varande: Förmågan att formulera erfarenheter på ett sätt som möjliggör för andra insikten om att deras berättelser är betydelsefulla.

Genom att aktivt skapa och dela konst digitalt tillgängliggör Mohamed sina bilder för fler; en sammankoppling till grafikens förmåga att reproducera och möjliggöra spridning av konst. Juryn tror starkt att Hadil Mohameds konstnärliga praktik bidrar med nya narrativ till grafikfältet i stort och hoppas att utnämningen kommer att inspirera till konstnärlig utforskning och utveckling genom möjligheten att prova nya arbetssätt.

 

Juryn och Grafikens Hus vill rikta en speciell utmärkelse till följande sökande:

Raul Leon Alvarez

Diane Assiri

Iris Hautaniemi

 

Tack till alla sökande!